Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit προβληματίζουν έντονα τόσο την παγκόσμια οικονομία, όσο και τη χώρα μας η οποία ανησυχεί για την επόμενη ημέρα των συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έναν από τους βασικούς μας εταίρους στις εξαγωγές φθάνοντας το ποσό των 1.124.500 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο του 2017.
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, περίπου 30.000 φορτηγά από την Ελλάδα εισέρχονται κάθε ημέρα στη Βρετανία. Το «Brexit» αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις των χωρών της Ευρωζώνης και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πως θα εξελιχθούν οι συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει τη χώρα μας.
Ζητήματα, όπως οι τελωνειακοί δασμοί, οι έλεγχοι και οι διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο με τη βρετανική πλευρά να μην έχει εκδώσει ακόμη καμιά ανακοίνωση και την Ελλάδα να συνεχίζει κανονικά την δραστηριοποίησή της στην περιοχή.
Η αγγλική λίρα
Σε περίπτωση υποτίμησης της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ τα ελληνικά προϊόντα χάνουν το πλεονέκτημα των χαμηλών τιμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε μείωση των εξαγωγών.
Αντίστοιχο πλήγμα θα υποστεί και ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος θα θεωρείται πλέον «ακριβός» για το πορτοφόλι των Βρετανών. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικού εισοδήματος για την Ελλάδα και επομένως το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό. Μία αιφνίδια διατάραξη της ροής των 3 εκατομμυρίων Βρετανών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο, θα ήταν ένα «σοκ» για τον κλάδο του τουρισμού, που καλύπτει περίπου το 1/6 του ελληνικού ΑΕΠ.
Το σενάριο παράτασης όλο και ενισχύεται
Το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον των οικονομικών σχέσεων της Βρετανίας με τις χώρες της Ευρωζώνης έρχεται να εντείνει το σενάριο για παράταση του Brexit. Η αποχώρηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και η Μέι όπως όλα δείχνουν έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει, γεγονός το οποίο έχουν επισημάνει τόσοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όσο και στελέχη της κυβέρνησης της βρετανίδας Πρωθυπουργού.
Μία ημέρα πριν τη μετάβαση της Μέι στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη συμφωνία αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα. «Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστιά ο κ. Τουσκ.
Λίγο μετά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία επί της συμφωνίας που έκλεισε για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζούλιαν Σμιθ, επικεφαλής του μηχανισμού των Τόρις για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη πως η ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός δεν αναμένεται να έχει προλάβει να ολοκληρώσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εγκαίρως.
Να σημειωθεί ότι τα σενάρια που έχουν ακουστεί κάνουν λόγο για τρίμηνη παράταση, δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου, ή ακόμη και για νέα διορία έως το 2020, ενώ η προγραμματισμένη αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι στις 29 Μαρτίου 2019.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr