Κρούοντας, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου το έγγραφο, προειδοποιεί πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μιας και θα πρέπει, κατά τους επόμενους έξι μήνες, να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για τη διατήρηση της συνθήκης INF από όλους τους συμμετέχοντες.
Κάνοντας έναν απολογισμό των πρόσφατων γεγονότων, το έγγραφο αναφέρει ότι:
*Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου 2019 ότι αναβάλλει τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF) από τις 2 Φεβρουαρίου 2019 και ότι έδωσε στη Ρωσία προθεσμία έξι μηνών για πλήρη ανάκληση.
*Η Ρωσία αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει επίσης τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης. Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν νέους πυρηνικούς πυραύλους που απαγορεύονται από τη συνθήκη.
*Η συνθήκη είναι μια σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), η οποία εξάλειψε και απαγόρευσε τους ενδιάμεσους βαλλιστικούς πυραύλους που είχαν βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 km.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ενήργησε κατά παράβαση της συμφωνίας ενώ, η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει επίσης κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη συνθήκη.
Και οι δύο αρνούνται τους ισχυρισμούς. Επιπλέον, αμφότερα τα μέρη θεωρούν ότι η συμφωνία θέτει τις χώρες τους σε στρατηγικό μειονέκτημα έναντι άλλων πυρηνικών δυνάμεων, ιδίως της Κίνας.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, αυτές οι ανακοινώσεις υπονομεύουν έναν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής εντολής ασφαλείας μιας και η υπογραφή της συνθήκης INF το 1987 οδήγησε στην απομάκρυνση και την καταστροφή περίπου 3.000 πυραύλων πυρηνικών πυραύλων βραχείας, μεσαίας και μεσαίας εμβέλειας των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης που προορίζονταν για την Ευρώπη.
Οποιαδήποτε αναδιάταξη των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας θα θέσει για άλλη μια φορά την Ευρώπη στην πυρκαγιά των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, καταλήγει το έγγραφο με την υποσημείωση ότι:
- «Εάν καταργηθεί η Συνθήκη INF, οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές επιλογές, οι οποίες θα φέρουν εγγενείς κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης είτε της συμμετοχής με τη Ρωσία είτε της άρνησης τους, για την αναδιάταξη των αμερικανικών πυραύλων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενδεχομένως αφήνοντας τις ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στον ρώσικο εκφοβισμό.
Ολόκληρο το 4σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο (στα αγγλικά) ΕΔΩ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr