Στο έγγραφο διαπιστώνεται ότι, «η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέσω συναλλαγών σε ακίνητα, ενσωματώνει μαύρα κεφάλαια στη νόμιμη οικονομία, παρέχοντας παράλληλα μια ασφαλή επένδυση και επιτρέποντας στους εγκληματίες να απολαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία και τα παράγωγα κεφάλαια, καμουφλάροντας την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιούνται για πληρωμή.»!
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, είναι η καταβολή μετρητών, τα αδιαφανή συστήματα χρηματοδότησης, οι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες τιμές, οι μη διαφανείς εταιρείες και τρίτοι-«βιτρίνες» που ενεργούν ως νόμιμοι κάτοχοι, αναφέρει το έγγραφο.
Δυστυχώς, υπογραμμίζεται, η αναφορά ύποπτων συναλλαγών σε ακίνητα είναι περιορισμένη, παρόλο που η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γενικά, και ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων, έχει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να προσδιορισθεί..
Αναφέρεται, βέβαια, ότι «οι συστάσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που έχουν τεθεί από τη διεθνή Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FAFT), υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω συντονισμένων διατάξεων (κυρίως της οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες).
Εργαλεία αντιμετώπισης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποτελούν η «καχυποψία» του πελάτη και οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές στον χώρο των ακινήτων.
Παρόλα αυτά, ωστόσο, όπως συμπεραίνεται στο σχετικό έγγραφο, οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές σε ακίνητα, είναι περιορισμένες, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα παραδείγματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω ακίνητης περιουσίας σε ορισμένες πόλεις της ΕΕ.
Ολόκληρο το ενημερωτικό έγγραφο (στα αγγλικά) στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2019/633154/EPRS_BRI(2019)633154_EN.pdf
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr