Μέχρι το τέλος του 2018, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, είχε προς εκδίκαση 56.350 εκκρεμείς υποθέσεις, αριθμός σχεδόν ίδιος με τις 56.250 αιτήσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, ανέφερε ο πρόεδρος Raimondi.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Raimondi υπογράμμισε τη σημασία της αρχής της επικουρικότητας, που έθεσε τα κράτη στην πρώτη γραμμή της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία σήμαινε ότι τα κράτη έπρεπε να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο τους στην εφαρμογή της Σύμβασης.
Σημείωσε ότι η κύρια πρόκληση για το Δικαστήριο, ήταν να ασχοληθεί με πολύπλοκες ή νέες περιπτώσεις πριν να ασχοληθούν τα τμήματα των επτά δικαστών και δεν μπορούσαν να εξετασθούν από τις επιτροπές των τριών δικαστών.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου σημείωσε ακόμη ότι, το Δικαστήριο, την χρονιά που πέρασε, έδωσε περισσότερο βάρος σε αμφισβητούμενες υποθέσεις, που μπορούσαν να επιλυθούν με φιλικό διακανονισμό.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε, οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχαν εναντίον τους τον μεγαλύτερο αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν η Ρωσία (238 αποφάσεις), η Τουρκία (140), η Ουκρανία (86), η Ρουμανία (71) και η Ουγγαρία (35), ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων αφορούσε την Ρωσία (20,9%), τη Ρουμανία (15,1%), την Ουκρανία (12,9%),την Τουρκία (12,6%) και την Ιταλία (7,2%).
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr