Στη συνάντηση «σταθμό» για την παγκόσμια οικονομία θα παρευρεθούν περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες - μεταξύ των οποίων και 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Βασικό θέμα του Φόρουμ η παγκοσμιοποίηση ως το όραμα ενός κόσμου που διασυνδέεται και αντιμετωπίζει την οικονομική ανισότητα, σε κοινή πορεία με το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο και την παραγωγή.
Το παγκόσμιο χρέος στο τραπέζι του Νταβός
Το Φόρουμ που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου θα ανοίξει σήμερα τις πόρτες του με το θέμα του κινδύνου μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance.
Στο πάνελ θα βρεθούν ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν. Τη «νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ηγετικό στέλεχος της Google Ρουθ Ρόρατ και ο ιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν.
Ανάμεσα στη θεματολογία και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ο λαϊκισμός, οι πολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά την πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνες και προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου του Νταβός.
Στο επίκεντρο της προσοχής του φετινού φόρουμ θα βρεθούν συμμετέχοντες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ το ντεμπούτο του θα κάνει και ο ακροδεξιός νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Στους απόντες ανήκουν και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Οι παρευρισκόμενοι δεν θα προχωρήσουν σε αποφάσεις ή συμφωνίες, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο. Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή» θεωρεί ο Κλάους Σβαμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr