Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «τα βασικά θέματα που συζητήσαμε αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένα όργανα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να λάβουν χώρα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στον ESM».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Brexit και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωζώνη σε κάθε ενδεχόμενο, είτε τελικώς εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, είτε όχι.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, παρουσία των κ. Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δέχθηκαν ερωτήσεις και για το ιταλικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, με τους οποίους και η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί, κάτι που έχει πράξει, τουλάχιστον, μετά τη μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησής της.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη συνέντευξη Τύπου, το Eurogroup χαιρέτισε τον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Επιτροπής και κυβέρνησης, δηλώνοντας πως τώρα είναι σημαντικό να εκπληρώσει η Ιταλία τις δεσμεύσεις της.
Κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της έκθεσης του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναφέρει πως η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο Μ. Σεντένο εξέφρασε την «ανησυχία» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως λόγω της «πολιτικής φύσης» των κινδύνων είναι «αισιόδοξος» ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με συγκεκριμένες αντιδράσεις από υπουργούς Οικονομικών για τους χειρισμούς της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «ένας υπουργός έθεσε το ζήτημα» και υπογράμμισε πως η Επιτροπή εργάστηκε σκληρά στις διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες αν και δύσκολες «απέφεραν αποτελέσματα». «Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε στη βάση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου», τόνισε ο ίδιος.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2019.
Πρόκειται για ένα προσχέδιο προτάσεων το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο στις 22/1 και κατόπιν θα κατατεθεί προς έγκριση στους ηγέτες της ΕΕ.
Επίσης συζητήθηκε η ενίσχυση του ρόλου του ευρώ, μία συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα Eurogroup προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι μέσω των οποίων το νόμισμα θα γίνει πιο ισχυρό.
Παράλληλα υπήρξε και συζήτηση για τις «κενές» θέσεις που δημιουργούνται στην ΕΚΤ και για τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν όσους ολοκληρώνουν τη θητεία τους.
Ο πρώτος που αποχωρεί είναι ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr