Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, δύο μήνες πριν οι πολίτες των άλλων 27 χωρών-μελών της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει σχεδόν αδύνατο η Μέι να πετύχει την ψήφιση του «Brexit».
«Εξετάζουμε τι ακριβώς θα σήμαινε κάτι τέτοιο όμως ελάχιστα πράγματα είναι σαφή, από νομικής άποψης. Εξαρτάται τι θα αποφασίσει να κάνει η Βρετανία», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ερωτήματα
- πόση παράταση μπορεί να ζητήσει η Βρετανία και ιδίως αν θα αποχωρήσει πριν λήξει η θητεία του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 1η Ιουλίου.
- αν η παράταση θα σημάνει και την ακύρωση του Brexit.
- αν θα χρειαστεί να ψηφίσουν οι Βρετανοί για την ανάδειξη ευρωβουλευτών μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τον Μάιο
- αν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τους όρους της αποχώρησης.
Σενάρια καθυστέρησης
Σε περίπτωση που η αποχώρηση δεν επιτευχθεί μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου τα πράγματα γίνονται περίπλοκα και τα σενάρια πληθαίνουν:
- Αν η καθυστέρηση είναι μικρής διάρκειας, έως έξι εβδομάδων, δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αφού η Βρετανία θα αποχωρήσει πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών (23-26 Μαΐου).
- Μια παράταση τριών μηνών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, επίσης δεν θα είχε παρά μόνο περιορισμένες συνέπειες, αφού δεν θα είχε λήξει ακόμη η θητεία του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ήταν σε θέση να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης.
- Από τις 2 Ιουλίου και μετά, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από τους νέους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις 23-26 Μαΐου. Αν η Βρετανία παραμένει επισήμως μέλος της ΕΕ, αλλά δεν έχει εκλέξει ευρωβουλευτές, τότε μπορεί να υπάρξει νομικό κώλυμα για την εγκυρότητα οποιασδήποτε συμφωνίας.
- Η Βρετανία θα μπορούσε να προκηρύξει ευρωεκλογές αργότερα, για παράδειγμα αν κατά τη διάρκεια της "παράτασης" διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, ανακληθεί το άρθρο 50 περί αποχώρησης και αποφασίσει να "ξεχάσει" το Brexit.
- Ορισμένοι αξιωματούχοι υπενθύμισαν ότι υπάρχει ένας μηχανισμός για την κάλυψη των κενών θέσεων: τα νέα μέλη της ΕΕ στέλνουν εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους εκλεγμένους βουλευτές του εθνικού τους κοινοβουλίου, μέχρι να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Αλλά η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού σε μια χώρα που είναι ήδη μέλος, εδώ και δεκαετίες, θα ήταν προβληματική.
- Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κατανείμει σε άλλες χώρες ορισμένες από τις έδρες που θα μείνουν κενές μετά τo Brexit. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο μετά την οριστική αποχώρηση, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, δεν θα γνωρίζουν πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τελικά.
Αντίστοιχα, σε περίπτωση καθυστήρησης θα επηρεαστούν και οι εκλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας «ακέφαλη» την Ευρώπη και δημιουργώντας πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr