Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πείραμα που διεξήγαγαν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχοντες με τις χειρότερες επιδόσεις έτειναν να είναι αυτοί που είναι εξαρτημένοι με τα social media, όπως το Facebook. Ακριβώς η ίδια τάση παρατηρηθηκε και στους ανθρώπους που κάνουν χρηση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dar Meshi, από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε: «Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στον πλανήτη χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιοι από αυτούς εμφανίζουν ακατάλληλη και υπερβολική χρήση τους».
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα κινητοποιήσουν τους ανθρώπους, ώστε να πάρουν πολύ σοβαρά την κατάχρηση των social media», πρόσθεσε.
Η μελέτη επισημαίνει τη σχέση μεταξύ υπερβολικής χρήσης social media και επικίνδυνων αποφάσεων, ένα κοινό χαρακτηριστικό της τοξικομανίας.
Η ομάδα του Dr Meshi ζήτησε πρώτα από 71 συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μια έρευνα που σχεδιάστηκε για να μετρήσει την ψυχολογική τους εξάρτηση από το Facebook.
Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με την απασχόλησή τους με την πλατφόρμα, τα συναισθήματά τους όταν δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν, τις προσπάθειες να εγκαταλείψουν τον ιστότοπο και τον αντίκτυπο που είχε το Facebook στις δουλειές ή τις σπουδές τους.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση «τζόγου» Gambling Iowa, μια μέθοδο αξιολόγησης της λήψης αποφάσεων και της επικίνδυνης συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ψυχολόγους.
Η άσκηση περιλάμβανε να αναγνωρίσουν οι συμμετέχοντες τα μοτίβα έκβασης σε τράπουλες, ούτως ώστε να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσο χειρότερα τα πήγαν οι συμμετέχοντες στην επιλογή της τράπουλας, τόσο περισσότερο ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα social media.
Εκείνοι που τα πήγαν καλύτερα στην άσκηση ήταν λιγότερο εξαρτημένοι από τα social media.
Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν εκείνα από άλλες μελέτες, που δείχνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ηρωίνη, κοκαΐνη ή μεθαμφεταμίνη παράγουν παρόμοια αποτελέσματα στην άσκηση.
«Η λήψη αποφάσεων συχνά διακυβεύεται σε άτομα με διαταραχές της χρήσης ουσιών», δήλωσε ο Dr. Meshi. «Μερικές φορές αποτυγχάνουν να μάθουν από τα λάθη τους και συνεχίζουν μια πορεία αρνητικών αποτελεσμάτων. Όμως, κανείς δεν έχει εξετάσει προηγουμένως πως η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται με την κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επομένως ερευνήσαμε αυτό το πιθανό παράλληλο μεταξύ των χρηστών των social media και των χρηστών ουσιών», πρόσθεσε.