Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αυτό αποδεικνύεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία του ευρώ αυξάνεται σταθερά, ενώ μόνο τον Οκτώβριο έφτασαν να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα και 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρματα.
Το ευρώ που γιόρτασε στην αρχή του 2019 τα εικοστά γενέθλιά του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νομίσματα παγκοσμίως με περισσότερους από 340 εκατομμύρια χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρα από τις 19 χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη, ευρώ χρησιμοποιεί και η Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι 20% έως 25% των μετρητών βάσει ονομαστικής αξίας χρησιμοποιείται σε συναλλαγές εκτός της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η δημοτικότητα και η αναγνωρισιμότητα του νομίσματος δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν τα σταθερά υψηλά επίπεδα εκτύπωσης τραπεζογραμματίων και κερμάτων. Πέρα από την παγκόσμια τάση απομάκρυνσης από τη χρήση μετρητών, η παραγωγή των νομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ κοστίζει περισσότερο από την πραγματική τους αξία. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ζήτηση των χωρών της Ευρωζώνης φαίνεται να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε αυτά τα δύο κέρματα. Σε απόλυτους αριθμούς το 2018 κυκλοφορούσαν 35,25 δισεκατομμύρια κέρματα των δύο ευρώ και 27,10 δισεκατομμύρια κέρματα του ενός ευρώ. Μόνο η Γερμανία εκτιμάται πως χρησιμοποιεί περίπου 632 εκατομμύρια ευρώ σε κέρματα.
Αντιθέτως, ύστερα από πολυετείς συζητήσεις η Ευρώπη δέχθηκε να αποχαιρετήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ από τον Απρίλιο του 2019. Η εξάρτηση από τα μετρητά φαίνεται επιπλέον από το εξής γεγονός: παρότι οι Ευρωπαίοι δεν χρησιμοποιούσαν σχεδόν ποτέ το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ και ανέκαθεν ήταν το τραπεζογραμμάτιο με τη μικρότερη κυκλοφορία, διαμαρτυρήθηκαν στην πρόταση για απόσυρσή του. Εντέλει, με τον σταδιακό περιορισμό της κυκλοφορίας του, η μεταβολή είναι πιο ήπια, ενώ αποτελεί ένα βήμα προόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά.
Αλματα προόδου κάνει η Σουηδία, όπου δεν χρησιμοποιείται ευρώ και μάλιστα έχει συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο να μη χρησιμοποιείται κανένα νόμισμα, καθώς η κυκλοφορία της σουηδικής κορώνας (σουηδικό νόμισμα) έχει ήδη περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη Σουηδία, η πρόταση για αντικατάσταση των κερμάτων και χαρτονομισμάτων από ηλεκτρονικό νόμισμα βρήκε αντιδράσεις, ωστόσο η χώρα έχει ήδη περιορίσει κατά πολύ τη χρήση των μετρητών.
Μακριά από τον συγκεκριμένο στόχο βρίσκονται ακόμα η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα, όπου οι πολίτες φαίνεται να θεωρούν τα μετρητά απαραίτητα, σύμφωνα με στατιστικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Οι Γερμανοί κατατάσσονται πρώτοι στη λίστα χρήσης μετρητών, καθώς κατά μέσον όρο κρατούν 103 ευρώ στο πορτοφόλι τους. Μάλιστα, οι συναλλαγές με μετρητά στη Γερμανία περιορίστηκαν μόνο κατά 2% το περασμένο έτος.
Στη δεύτερη και την τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη Γερμανία, βρίσκονται οι Αυστριακοί και οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν 89 και 80 ευρώ αντίστοιχα κατά μέσον όρο καθημερινά στο πορτοφόλι τους. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται πως έχουν περιορίσει αρκετά τη χρήση μετρητών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γάλλων που κατά μέσον όρο έχουν 32 ευρώ στο πορτοφόλι τους. Ολα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο καθιερωμένος τρόπος διεκπεραίωσης των συναλλαγών θα αλλάξει με μεγάλη δυσκολία και θα πάρει αρκετό καιρό.