Το ΔΝΤ προέτρεπε τις κυβερνήσεις «να κάνουν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο καλών ετών για την παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.
«Όπως και πολλοί από εσάς, βλέπω σύννεφα καταιγίδας και φοβάμαι ότι η εργασία για την πρόληψη κρίσης είναι ελλιπής», τόνισε σε τραπεζικό συνέδριο του Bloomberg.
«Οι Κεντρικές Τράπεζες θα καταλήξουν πιθανότατα στη διερεύνηση ολοένα και πιο αντισυμβατικών μέτρων. Αλλά με την αποτελεσματικότητα τους αβέβαιη, πρέπει να ανησυχούμε για τη δραστικότητα της νομισματικής πολιτικής».
Πολλές κυβερνήσεις δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς, έχοντας ήδη υψηλά χρέη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος ωστόσο είναι ο τρέχων εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εάν όλοι οι απειλούμενοι δασμοί εφαρμοστούν, περίπου τρία τέταρτα του ποσοστού του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χαθεί μέχρι το 2020, έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ.
«Αυτό θα ήταν ένας αυτοτραυματισμός. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας αυτή η εκεχειρία (που πρόσφατα ανακοινώθηκε ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο) να οδηγήσει σε μία συμφωνία διαρκείας, με την οποία αποφεύγεται αύξηση ή διάδοση των εντάσεων».
Εάν δεν γίνει και βρεθούμε σε αδιέξοδο, θα μπορούσε να υπάρξει καταστροφικός «κατακερματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας που θα προκαλέσει πτωτική πορεία, σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr