Το καθεστώς αναδιάρθρωσης αποτελούσε βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης του 2006 της κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης, και προσέφερε στους παραγωγούς οι οποίοι δεν θα ήταν ανταγωνιστικοί με τη νέα χαμηλή τιμή οικονομικό κίνητρο για να εγκαταλείψουν τον τομέα. Δυστυχώς, η ποσόστωση που απετέλεσε αντικείμενο αποποίησης ήταν, κατά τα δύο πρώτα έτη του καθεστώτος, πολύ μικρότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί και ως εκ τούτου απαιτούνται περαιτέρω τροποποιήσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστικό.
Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι ότι το ποσοστό της ενίσχυσης που χορηγείται στους καλλιεργητές και στους υπεργολάβους μηχανημάτων πρέπει να καθοριστεί σε 10%, αλλά οι καλλιεργητές οι οποίοι αποποιούνται ποσόστωση θα λαμβάνουν συμπληρωματική ενίσχυση που θα καταβάλλεται αναδρομικά ώστε να μην βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση εκείνοι οι οποίοι ήδη έχουν εγκαταλείψει τις ποσοστώσεις τους. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι οι καλλιεργητές ζαχαρότευτλων μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στο ταμείο αναδιάρθρωσης μέχρι ενός ορισμένου ορίου. Ως πρόσθετο κίνητρο για τις εταιρίες που συμμετέχουν, εκείνες οι οποίες αποποιούνται ένα ορισμένο τμήμα της ποσόστωσής τους το 2008/09 θα εξαιρούνται από την καταβολή της εισφοράς αναδιάρθρωσης για το τμήμα της ποσόστωσής τους το οποίο απετέλεσε αντικείμενο προληπτικής απόσυρσης κατά την περίοδο εμπορίας 2007/2008.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι αλλαγές που προτείνονται θα επιτρέψουν την αποποίηση περίπου 3,8 εκατ. τόνων ποσόστωσης ζάχαρης, επιπλέον των 2,2 εκατ. τόνων που αποτέλεσαν αντικείμενο αποποίησης μέχρι τώρα. Εάν η ποσόστωση που θα αποτελέσει αντικείμενο αποποίησης έως το 2010 δεν είναι επαρκής, η Επιτροπή προτείνει επίσης η μείωση του επιπέδου της υποχρεωτικής ποσόστωσης να διαφέρει ανάλογα με την ποσόστωση που έχει αποποιηθεί κάθε κράτος μέλος στο πλαίσιο του καθεστώτος αναδιάρθρωσης.
«Πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή ζάχαρης σημαντικά εάν θέλουμε να αποκτήσει ο τομέας ένα βιώσιμο μέλλον» δήλωσε η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. «Το Ταμείο Αναδιάρθρωσης αποτελεί βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισής μας, το οποίο προσφέρει οικονομικά κίνητρα στις βιομηχανίες οι οποίες δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με τις χαμηλές τιμές που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Δυστυχώς, το κίνητρο αυτό δεν ήταν τόσο ελκυστικό όσο ελπίζαμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι αλλαγές που προτείνουμε σήμερα θα ενθαρρύνουν περισσότερες εταιρίες να αποποιηθούν την ποσόστωσή τους. Τις καλώ λοιπόν να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα αυτή. Δεδομένου ότι πέφτουν οι τιμές, η κατάσταση θα καταστεί δυσκολότερη. Μετά το 2010, δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον τομέα.»
Βασικές προτεινόμενες αλλαγές:
Το ποσοστό της ενίσχυσης για τους καλλιεργητές και τους υπεργολάβους μηχανημάτων πρέπει να καθοριστεί στο 10 τοις εκατό, με ειδικό ανώτατο όριο για τους καλλιεργητές, και θα καταβάλλεται αναδρομικά. Για την περίοδο εμπορίας 2009/2009, οι καλλιεργητές θα λάβουν συμπληρωματική ενίσχυση 237,5 ανά τόνο ποσόστωσης που αποτελεί αντικείμενο αποποίησης.
Πρέπει να επιτραπεί στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων να ζητούν απευθείας την αποποίηση της ποσόστωσης, έως το 10 τοις εκατό της ποσόστωσης του εργοστασίου.
Στην τελική μείωση της υποχρεωτικής ποσόστωσης θα λαμβάνεται υπόψη η επιτυχία κάθε κράτους μέλους στην προσπάθειά του για μείωση της εθνικής ποσόστωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος αναδιάρθρωσης.
Αναθεώρηση του καθεστώτος απόσυρσης για την περίοδο εμπορίας έως το 2009/2010, ώστε να μπορεί να ληφθεί μία αρχική απόφαση πριν από τη σπορά, η οποία ενδεχομένως θα συνοδεύεται από συμπληρωματική απόφαση για απόσυρση τον Οκτώβριο, με μικρότερη απόσυρση για τα κράτη μέλη στα οποία η ποσόστωση έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αποποίησης. Η απόσυρση δεν μειώνει τις παραδοσιακές ανάγκες εφοδιασμού για τα εργοστάσια ραφιναρίσματος.
Δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος μεταξύ της δημοσίευσης του κανονισμού του Συμβουλίου και της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr