Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ιταλίας υπέβαλε ξανά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιείχε για την οικονομική ανάπτυξη και το δημόσιο έλλειμμα. Ήδη, η Κομισιόν είχε απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό, αφού γνωμοδότησε ότι αντίκειται στις δεσμεύσεις της Ιταλίας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Αποφασίζοντας να προχωρήσει στην εκ νέου υποβολή του χωρίς καμιά μεταβολή στα επίμαχα μεγέθη, η κυβέρνηση της Ιταλίας φάνηκε να κλιμακώνει τη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες.
Η ιταλική κυβέρνηση αμφισβητεί «ανοικτά» τους κανόνες για τα δημοσιονομικά, που έχουν συμφωνηθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και η πολιτική της είναι «αντιπαραγωγική», καθώς έχει θορυβήσει τους επενδυτές και έχει ωθήσει ψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν είχε αποφύγει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ιταλίας διότι οι προϋπολογισμοί της συμμορφώνονταν σε γενικές γραμμές προς το ΣΣΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας αυτής «είναι δικαιολογημένη».
Ντράγκι: Οι χώρες με υψηλό χρέος δεν θα πρέπει να το αυξήσουν περαιτέρω
Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Οι χώρες με υψηλό χρέος δεν θα πρέπει να το αυξήσουν περαιτέρω».
«Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει γίνει ακόμα πιο επείγουσα, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Αυτή είναι η τελευταία ομιλία μου στο συνέδριο αυτό από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ και καθώς την προετοίμαζα, κοίταξα την ομιλία που έδωσα εδώ τον Νοέμβριο του 2011. Τότε είχα αναφέρει ότι η οικονομική κρίση θα απαιτούσε ταχύτερη ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης, ιδίως στις αποφάσεις που είχαν ήδη υιοθετηθεί. Αυτό μπορεί να ηχεί οικεία σήμερα. Από τότε η δουλειά [που έχει γίνει] είναι τεράστια, αλλά απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε όλες τις διαστάσεις της, μεταξύ των οποίων και της μείωσης του κινδύνου, και η έναρξη της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, δρομολογώντας όλα τις σχετικές πρωτοβουλίες μέχρι το 2019 έχουν γίνει τόσο επείγουσες όσο και τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από επτά χρόνια».
«Αυτό είναι επείγον σήμερα όχι λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, αλλά επειδή είναι η καλύτερη αντίδραση στις απειλείς που επιβάλλονται στη νομισματική ένωση: σε αυτές τις απειλές, η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr