Η τέταρτη τροποποίηση αφορά τους απόδημους και την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, καθώς η Ελλάδα εκτιμά πως το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος υπέθαλπε αλυτρωτισμό. Συνάμα όμως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την κυβέρνηση στο θέμα των Πρεσπών έχουν ζητήσει εγγυήσεις για την «μακεδονική» ταυτότητα.
Το κείμενο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση ορίζει πως η ΠΓΔΜ προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν στο εξωτερικό, προωθεί τους δεσμούς της με την πατρίδα τους και φροντίζει την διασπορά.
Ωστόσο, η τροποποίηση ορίζει επίσης πως τα Σκόπια δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις και στα κυρίαρχα δικαιώματα άλλων χωρών.
Πλέον η επιτροπή έχει εγκρίνει όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης κι έτσι δρομολογείται η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα την 1η Δεκεμβρίου.
Η Ολομέλεια θα κληθεί να εγκρίνει τις τροποποιήσεις με απλή πλειοψηφία 61 εδρών.
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ολοκληρωθεί όμως μόνον αφότου η κυβέρνηση κερδίσει μια ακόμα ψηφοφορία, όπου θα χρειαστεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών στην 120μελή Βουλή, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ζάεφ πρέπει να διατηρήσει την στήριξη των οκτώ αντιπολιτευόμενων βουλευτών που θέλουν εγγυήσεις για την ταυτότητα.
Η ολη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως τις αρχές του επόμενου έτους, κατά πάσα πιθανότητα έως τα μέσα Ιανουαρίου. Εφόσον η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματός της η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr