Το μήνυμα από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας είναι ξεκάθαρο: "Συμμορφωθείτε". Και αυτή τη φορά δεν το είπε μόνο η Κομισιόν, αλλά όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, με την Επιτροπή συμφωνούν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Προφανώς πλην του Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος όπως σημειώνουν και οι ανταποκριτές από μεγάλα δίκτυα στις Βρυξέλλες "δεν είναι Βαρουφάκης", αλλά έχει κάποια κοινά στοιχεία. Άλλωστε, παρότι το μήνυμα ήταν σαφές, ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση είπε πως η ΕΕ και οι επενδυτές "δεν καταλαβαίνουν" τα θετικά στοιχεία της ιταλικής πρότασης.
Να σημειώσουμε πως ουσιαστικά, η μεγάλη διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δεσμεύσεως για έλλειμμα 0,8%, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή του λόγου χρέος/ΑΕΠ.
Η Ιταλία εκτιμά βέβαια πως πρέπει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας το 2018-2019, μία θέση που δεν δέχεται η Ευρώπη. Ο Τρία απάντησε τη Δευτέρα το βράδυ πως θα προσπαθήσει να εξηγήσει καλύτερα την ιταλική στρατηγική για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.
Για την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να πείθονται. Το spread επιδεινώνεται, ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται με τη στάση των Ιταλών.
Ξέσπασμα Λεμέρ
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λεμέρ, ξέσπασε στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και ύψωσε τους τόνους στον Ιταλό ομόλογό του:
«Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico. Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι«ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης».
Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σολτς είπε στον Τρία πως οι κινήσεις της Ιταλίας πρέπει να είναι "προσεκτικές". Ο δε Τσακαλώτος, μάλλον απολαμβάνει ότι πλέον δεν βρίσκεται αυτός στο επίκεντρο της προσοχής.
Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η διορία της Ιταλίας είναι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Σε μία εβδομάδα δηλαδή. Μέχρι την επόμενη Τρίτη η συγκυβέρνηση των λαϊκιστών Σαλβίνι και Ντι Μάιο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υποχωρήσει. Μέχρι τώρα δεν δείχνει τέτοια διάθεση, αλλά είναι δεδομένο πως η πίεση όσο πάει και αυξάνεται. Αν πρέπει να ρισκάρουμε μία πρόβλεψη, πάντως, το πιθανότερο είναι πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός νέου "δράματος", που δεν θα έχει λήξει μέσα σε μία εβδομάδα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr