Παίρνοντας αφορμή από το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica όπου, όπως αποκαλύφθηκε, τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων πολιτών έγιναν φέϊγ βολάν, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τον πλήρη έλεγχο του Facebook και επιβολή νέων μέτρων, για να μην υπάρξουν ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την «δημοκρατικότητα» διεξαγωγής των επικείμενων ευρωεκλογών.
Λάβροι οι ευρωβουλευτές κατηγορούν το Φέϊσμπουκ ότι δεν παραβίασε μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ, αλλά "το δίκαιο της ΕΕ" και του συστήνουν(sic) να κάνει αλλαγές στην πλατφόρμα του για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.
Εκφράζοντας, όμως, την δική τους «αγωνία», για το αν μπορεί να παίξει ρόλο το Φέϊσμπουκ στην χειραγώγηση, όπως την ονομάζουν, των ευρωεκλογών, ζητούν να ληφθούν και μέτρα κατά αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Cambridge Analytica ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και από τις δύο πλευρές στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την ΕΕ και να επηρέασαν τους ψηφοφόρους κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Θεωρούν ότι αποτελεί «επείγον» θέμα η αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας χειραγώγησης των ευρωεκλογών στην ΕΕ μέσω του Φέϊσμπουκ και για να αποφευχθεί η εκλογική εμπλοκή μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, οι ευρωβουλευτές προτείνουν:
*εφαρμογή συμβατικών "off-line" εκλογικών εγγυήσεων στο διαδίκτυο: κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τα όρια δαπανών, τον σεβασμό των περιόδων σιωπής και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.
*Εύκολη αναγνώριση των online διαφημιστικών εκστρατειών που καταβάλλονται και των οργανώσεων που βρίσκονται πίσω από αυτές.
*Απαγόρευση του προφίλ για εκλογικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της διαδικτυακής συμπεριφοράς που μπορεί να αποκαλύψει πολιτικές προτιμήσεις.
*Οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να επισημαίνουν το περιεχόμενο που μοιράζονται οι χρήστες, να επιταχύνουν τη διαδικασία άρσης ψεύτικων λογαριασμών και να συνεργαστούν με ανεξάρτητους ελεγκτές και ακαδημαϊκούς για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, όπως την εννοούν οι ευρωβουλευτές και γι’ αυτό
οι έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της Eurojust, στην υποτιθέμενη κατάχρηση του διαδικτυακού πολιτικού χώρου από ξένες δυνάμεις.
Όπως εύλογα προκύπτει, ως συμπέρασμα, οι ευρωβουλευτές επιχειρούν αν μπεί ένα «φίμωτρο» στο Φέϊσμπουκ, για να μην υπάρξει «αρνητική» πληροφόρηση για τις ευρωεκλογές ενώ , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος Jyri Kataja-Rahko της ένωσης των 250 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών (CIRCOM) υπέγραψαν σήμερα συμφωνία εταιρικής σχέσης εν όψει της κάλυψης των ευρωπαϊκών εκλογών τον Μάιο του 2019 στα περιφερειακά δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου συμφωνίας, το Κοινοβούλιο υπογραμμίζεται η σημασία των περιφερειακών μέσων δημόσιας υπηρεσίας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.
Μονόπλευρη και προπαγανδιστική δηλαδή ενημέρωση για τις ευρωεκλογές και με το Φέϊσμπουκ «φιμωμένο»!
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr