Στη χώρα χρησιμοποιούνται, κυρίως, οι εφαρμογές πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και - σε δεύτερο λόγο - οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Σουηδία ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 461 κατά άτομο ετησίως, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη θέση παγκόσμια. Μάλιστα, στη χώρα λειτουργούν καταστήματα, τα οποία δεν δέχονται μετρητά ως μέσο πληρωμής, ενώ η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη θέσει προς διαβούλευση σχέδιο κυκλοφορίας ηλεκτρονικού νομίσματος της e-Krona.
Στις επόμενες θέσεις της λίστας των χωρών, που έχουν καταργήσει τα μετρητά στις συναλλαγές και κάνουν χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, κατατάσσονται για το 2018 η Νότια Κορέα, η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ελβετία. Σύμφωνα με το “World Payments Report 2018”, της εταιρείας Συμβούλων Capgemini και της BNP Paribas, το οποίο δημοσιοποίησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Στοκχόλμη, η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, έως το 2021, αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο ετησίως στο 12,7%.
Ρυθμοί ανάπτυξης
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι συναλλαγές χωρίς τη χρήση μετρητών, παγκοσμίως, αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, οι οποίοι έφθασαν στο 10,1% το 2016/2015, ενώ ο αριθμός των συνολικών συναλλαγών ανήλθε, παγκοσμίως, σε 482,6 δις. Η αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές προέρχεται, κυρίως, από τις Χώρες της Ασίας (κυρίως Κίνα), τις χώρες CEMEA (Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες σημείωσαν ρυθμό αύξησης 16,5% την περίοδο 2016/2015. Το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανά γεωγραφική περιοχή ανήλθε το 2016 στα 148,5 δις στις ΗΠΑ, στα 74,5 δις στις χώρες της Ευρωζώνης και στα 48 δις στην Κίνα.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στη Ρωσία κατά 36,5%, στην Ινδία κατά 33,2%, στην Κίνα κατά 25,8% και στη Νότια Αφρική κατά 15,1%. Η αύξηση της χρήσης καρτών κινήθηκε στο 38,1% το 2016/2015, ενώ η αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων διαμορφώθηκε στο 75,5% το 2016/2015.
Κρυπτονομίσματα
Όσον αφορά στο πλαίσιο αποδοχής/κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων, ως οι περισσότερο φιλικές προς αυτά χώρες, καταγράφονται η Αυστραλία, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Ταϋλάνδη. Οι παραπάνω χώρες έχουν, ήδη, δημιουργήσει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θετικά διακείμενες σε προσεχή υιοθέτηση αντίστοιχου πλαισίου εμφανίζονται ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr