Η διαμάχη για τη μετανάστευση έχει διχάσει τα κράτη βορρά και νότου της ΕΕ καθώς και τις πλούσιες χώρες που είναι προορισμός για τις μεταναστευτικές ροές, όπως η Γερμανία από το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφτασαν στα σύνορα της Ευρώπης.
«Όχι μετεγκατάσταση –(οπότε) περισσότερα χρήματα για την Αφρική» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτός θα είναι ένας καλός συμβιβασμός. Είναι καλύτερα να έχουμε μία συμφωνία με συμβιβασμό παρά καθόλου συμφωνία», πρόσθεσε.
Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
Χωρίς αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των "28" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι "28" για άλλη μια φορά κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής». Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου ανθρώπων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τη σύσταση μιας κοινής ομάδας δράσης στο ευρωπαϊκό κέντρο λαθρεμπορίου μεταναστών της Europol και με την καλύτερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικτύων λαθρεμπόρων. Το Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Επιτροπής, καλείται να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο μέτρων για το σκοπό αυτό έως τον Δεκέμβριο.
Τέλος, οι "28" τονίζουν ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές» και ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθάρρυνε την Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συνεχίσει το έργο της, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το συντομότερο δυνατό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr