Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και δεν δίστασε να τονίσει πως η σημερινή εποχή αρχίζει να εμφανίζει ομοιότητες με την περίοδο πριν από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως τόνισε, οι καθολικές αξίες υποβαθμίζονται, οι δημοκρατικές αρχές βρίσκονται υπό πολιορκία, το κράτος δικαίου υπονομεύεται, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη σε εθνικούς θεσμούς και μεταξύ των κρατών έχει πληγεί.
Πρόσθεσε ότι η πόλωση είναι σε άνοδο και ο λαϊκισμός παρελαύνει, ενώ η συνεργασία μεταξύ των χωρών έχει καταστεί δυσκολότερη.
Φέρνοντας ως παράδειγμα της Ευρώπη του μεσοπολέμου, είπε πως χωρίς ισχυρά πολυμερή πλαίσια συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίλυσης προβλημάτων, το αποτέλεσμα ήταν ένας σοβαρός παγκόσμιος πόλεμος. «Σήμερα, με μετατοπίσεις του ισοζυγίου δυνάμεων, ο κίνδυνος αντιπαράθεσης μπορεί να αυξηθεί» προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή του την εκτίμηση του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο:
«Ο Θουκυδίδης είπε: “Ήταν η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που ενσταλάχτηκε στη Σπάρτη που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο”. Αυτό είναι που ο πολιτικός επιστήμονας Graham Allison ονομάζει την “παγίδα του Θουκυδίδη”. Αλλά στο βιβλίο του “Προορισμένο για τον πόλεμο”, όπου επανεξετάζει πολλά παραδείγματα αντιπαλότητας στο παρελθόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση δεν είναι ποτέ αναπόφευκτη. Πράγματι, με την ηγεσία που δεσμεύεται στη στρατηγική συνεργασία και τη διαχείριση ανταγωνιστικών συμφερόντων, μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο και να κατευθύνουμε τον κόσμο σε μια ασφαλέστερη πορεία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Γκουτέρες, μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για μία θετική εξαίρεση σε ένα δύσκολο περιβάλλον: «Η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr