Βασικές διαπιστώσεις της έρευνα:
- ισχυρή συνολική στήριξη της αναπτυξιακής συνεργασίας
Το 89% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε σύγκριση με το 2016, περισσότερα άτομα πιστεύουν τώρα ότι η χρηματοδοτική συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την υπόσχεσή της σχετικά με το ύψος της βοήθειας που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
- Ισότητα των φύλων, μια βασική προτεραιότητα
Η υποστήριξη για την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ακόμη μεγαλύτερη: σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμούν να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (78%), στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών (63%) και στην πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση (61%).
- Πώς θα αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση
Οι 7 στους 10 συμφωνούν ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες συνιστά αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Σε σύγκριση με το 2016, η άποψη αυτή έχει κερδίσει την υποστήριξη ατόμων σε 14 χώρες - ιδίως στη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Όταν τους ζητήθηκε να καθορίσουν τις πλέον πιεστικές προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα θέματα που ανέφεραν συχνότερα ήταν η ειρήνη και ασφάλεια (37%), η εκπαίδευση (35%) και η υγεία (33%). Η μετανάστευση αναφέρθηκε ως η 10η πλέον πιεστική πρόκληση(10%). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια γενικότερη σταθερή τάση από το 2010.
Σε προσωπικό επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη ως άτομα – για παράδειγμα, με την οικονομική στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, τις ηθικές επιλογές όταν ψωνίζουν ή την εθελοντική εργασία.
Όταν ρωτήθηκαν αν η καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ, οι ερωτηθέντες σε 27 χώρες - και 7 στους 10 Ευρωπαίους συνολικά - συμφώνησαν ότι πρέπει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr