Σύμφωνα με αναλυτές, οι δασμοί που επιβλήθηκαν εκατέρωθεν δεν ήταν τόσο υψηλοί όσο αναμενόταν και υπάρχει ακόμα ελπίδα συμφιλίωσης. Όμως, η πραγματικότητα μπορεί να διαψεύσει τις ελπίδες αυτές, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, προερχόμενες από δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες, ακολουθούν τη δική τους ανάπτυξη.
«Τώρα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτός ο σημερινός εμπορικός πόλεμος θα εξελιχθεί σε έναν οικονομικό ψυχρό πόλεμο. Ελπίζουμε πως όχι», σχολιάζει ο Jing Ulrich, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της J.P Morgan Chase.
«Υπάρχει ακόμα πιθανότητα οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εκτίμησε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Και εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφιλίωση. Όλοι ξέρουμε ότι αν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί θα χάσουν και οι δύο. Κανείς στον κόσμο δεν θα επωφεληθεί».
«Το πρόβλημα είναι στον τεχνολογικό τομέα, όπου και η Κίνα και οι ΗΠΑ θέλουν να ηγηθούν. Η Κίνα φυσικά είναι ήδη "οδηγός" σε πολλούς κλάδους», πρόσθεσε.
«Η Κίνα πιστεύω είναι πέντε χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ όσον αφορά στο κατά πόσο η ψηφιοποίηση είναι ενσωματωμένη στην οικονομία», σχολιάζει ο Arun Sundararajan, καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι ακόμα πιο μπροστά από την Κίνα στην έρευνα και στην τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ξεπερνά και τις δύο χώρες στη βιομηχανική ρομποτική.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων θα τεθεί σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου και θα έχει επιτόκιο 10% πριν αυξηθεί στο 25% την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, το Πεκίνο σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 60 δισ. δολαρίων με ποσοστό 10% και 15%.
Αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι οι δασμοί θα πλήξουν την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Μια τέτοια επιβράδυνση θα ενίσχυε την ήδη υπάρχουσα πίεση στην οικονομία, λόγω των προσπάθειών του Πεκίνου για μείωση της εξάρτησης από το χρέος και της μετάβασης σε μια ανάπτυξη που βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης.
«Δεν θα είναι εύκολο. Ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», σχολίασε ο Ulrich.
Προ του πολέμου και η Ιαπωνία;
Προσπάθεια να μην ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα πρέπει να καταβάλλει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμο ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς 25% στις ιαπωνικές εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, στην προσπάθεια να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θεωρείται από τους αναλυτές ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ουάσινγκτον προκειμένου να πάρει αυτό που εδώ και καιρό επιδιώκει από το Τόκιο: μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.
Ωστόσο, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιτίθεται σε μια διμηερή εμπορική συμφωνία και πρέπει να βρει άλλους τρόπους να κατευνάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Άμπε με τον Τραμπ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Οι δασμοί είναι οικονομικά βλαβερά για την Ιαπωνία και επίσης είναι πολιτικά «ενοχλητικοί» για τον Άμπε, ο οποίος παρουσιάζει ότι έχει στενές σχέσεις με τον Τραμπ. Επομένως, αν ο Τραμπ εφαρμόσει τις απειλές του, ο Άμπε θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να απαντήσει με παρόμοια μέτρα και να εκτροχιάσει τις διμερείς σχέσεις.
«Δασμοί 25% στις ιαπωνικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών κατά σχεδόν 50%», προειδοποιεί ο ο Jesper Koll, Διευθύνων Σύμβουλος της WisdomTree Japan KK. «Είναι μια τεράστια εξωτερική απειλή για την Ιαπωνία και ο Τραμπ το γνωρίζει, άρα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος».
Τι μπορεί να προσφέρει ο Άμπε
Υπάρχουν αρκετοί συμβιβασμοί που μπορεί να προσφέρει ο Άμπε στην Ουάσινγκτον, σχολιάζουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Koll, ο Τραμπ θέλει να μοιάζει νικητής και το ερώτημα είναι τι μπορεί να προσφέρει ο Άμπε για να κάνει τον Τραμπ να μοιάζει με νικητή.
Για παράδειγμα, το Τόκιο θα μπορούσε να προσφερθεί να αγοράσει περισσότερες αμερικανικές εισαγωγές όπως σόγια, βοδινό και αμυντικό εξοπλισμό. Μια δέσμη γεωργικών παραχωρήσεων θα μπορούσε να επιτρέψει στον Τραμπ να «πουλήσει» στη χώρα του ότι βοηθά τους Αμερικανούς αγρότες.
Επίσης, όπως σημειώνει ο Koll, ο Άμπε θα μπορούσε να οργανώσει ένα ταμείο όπου οι Ιάπωνες χρηματοδοτούν επενδύσεις υποδομών στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για μια λύση, δεδομένων των ισχυρών ιστορικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ενώ εκτιμούν ότι ο Τραμπ φαίνεται να ασχολείται περισσότερο με την Κίνα και τα εγχώρια ζητήματά του.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr