Με ή χωρίς συμφωνία, «η χώρα θα φύγει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019», διεμήνυσε η Μέι, σκορπίζοντας απαισιοδοξία στους ομολόγους της που ευθύς αμέσως μίλησαν για «ουδεμία πρόοδο» στα μείζονα θέματα του εμπορίου και των ιρλανδικών συνόρων.
«Ευθύνη όλων μας είναι να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός δίνοντας μία διορία έως την έκτακτη σύνοδο, την οποία πρότεινε για τα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και επιβεβαίωσε η Ε.Ε.
Η αδιάλακτη στάση της Μέι κατά το δείπνο εργασίας, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ήταν η πρώτη της ευκαιρία μετά το «ήπιο Τσέκερς» που συμφώνησε επί της αρχής με τους Τόρις να απευθυνθεί στους 27 ηγέτες της Ένωσης – και όχι διά μέσου του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Υπό την ασφυκτική πίεση των πιο σκληροπυρηνικών στους κόλπους των Τόρις, οι οποίοι αντιδρούν στη συμφωνία στο Τσέκερς και απειλούν με διάσπαση του κόμματος, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζουν σε μία επίσπευση της διαδικασίας.
«Ανανγνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος είναι λίγος. Η παράταση ωστόσο ή η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις δεν είναι λύση», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέι.
Τον τόνο είχαν δώσει νωρίτερα αφενός ο πρόεδρος της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογραμμισε ότι η συμφωνία παραμένει «πολύ μακριά», και αφετέρου ο Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι βρετανικές προτάσεις για τα σύνορα της Ιρλανδίας και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. «πρέπει να δουλευτούν εκ νέου και να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις». «Διάφορα σενάρια είναι ακόμη πιθανά», επεσήμανε ο Τουσκ, υπονοώντας ότι ακόμη και ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποκλείεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr