Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η καταβολή της δόσης «αναβλήθηκε μέχρι να επιτευχθούν οι νέοι όροι της συμφωνίας», ανέφερε η πηγή υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη.
Την ίδια ώρα, το πέσο της Αργεντινής υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρά τις προσπάθειες του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να τους καθησυχάσει.
Χθες το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε στα 39,87 πέσο έναντι του δολαρίου, έχοντας καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 7,25% και 53% από τις αρχές του έτους.
Οι εκροές κεφαλαίων πηγάζουν από τη δυσπιστία των αγορών ότι η Αργεντινή θα μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές υποχρεώσεις της για το 2019. Κατά συνέπεια, η Αργεντινή δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την πτώση του εγχώριου νομίσματος που έχει οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό. Η οικονομία της έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο. Οι τιμές καταναλωτή αναρριχήθηκαν 34,4% τον Αύγουστο από πέρυσι παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% από την κεντρική τράπεζα.
Υπό αυτές τις πιέσεις, η Αργεντινή ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ ύψους 50 δισ. δολ. μέσω τριετούς δανειοδοτικού προγράμματος με σκληρά μέτρα λιτότητας που θυμίζουν στους πολίτες της χώρας την κρίση του 2001, γεγονός που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έβγαλε σε δημοπρασία 75 εκατ. δολ. αποθεματικών με μέση τιμή 39,8463 ανά δολάριο και πρόσθεσε ότι θα συγκεντρώσει απαιτήσεις αποθεματικών κατά 5 μ.β. στις 19 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη απαιτήσεων και έντοκων πληρωμών, μέσα στο 2019 φθάνει συνολικά τα 25 δισ. δολ. Αρχικά,η κυβέρνηση Μάκρι έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει 11,7 δισ. δολάρια το 2019 από τη γραμμή πίστωσης των 50 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ, ενώ στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση Μάκρι σκόπευε να αντλήσει επιπλέον 3 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr