Όπως έγινε γνωστό σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, παρόλο που η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δεν διακόπτεται, ο πατριάρχης πασών των Ρωσιών Κύριλλος παραλλήλισε την αντιπαράθεση με την κόντρα της δεκαετίας του 1920 μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας πως τότε η ρωσική Εκκλησία βίωσε τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Σύμφωνα το romfea.gr, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρωσίας αναφέρεται πως διακόπτεται η αναφορά του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη στα από τα Δίπτυχα, καθώς και η Κοινωνία με τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ αποσύρονται από όλες τις κοινές επιτροπές οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας.
«Σε περίπτωση συνέχισης της αντικανονικής δραστηριότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα υποχρεωθούμε να σπάσουμε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης» αναφέρεται στην συνοδική ανακοίνωση που τονίζει ότι «Κάθε ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτής της διαίρεσης θα πέσει προσωπικά στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και στους επισκόπους που τον υποστηρίζουν».
Η «Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας στην έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου»- ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Πατριάρχη Κύριλλου π. Αλέξανδρος Βολκόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν διακόπτεται. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά αδύνατη τους κληρικούς των δύο εκκλησιών να έχουν κοινή λατρεία».
Η διακοπή μνημόνευσης σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, θα σταματήσει να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Παλαιότερες αποφάσεις και εκκλήσεις των Ουκρανών Ιεραρχών για χορήγηση αυτοκεφάλου
Από την πλευρά του, σε σημερινή ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε πως «Καθώς λέγεται, μέσα εις το πλαίσιο των συζητήσεων διά το Ουκρανικόν εκκλησιαστικόν θέμα, ότι οι Ουκρανοί ιεράρχαι δεν ζητούν αυτοκέφαλον, παρατίθενται ακολούθως αλλεπάλληλες αποφάσεις και εκκλήσεις των, από τις οποίες φαίνεται ότι επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστικήν των ανεξαρτησίαν μόλις έγινε η χώρα των ανεξάρτητον και κυρίαρχον κράτος. Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί Ιεράρχαι έπρεπε να απευθύνουν το αίτημά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – μόνο αρμόδιο να χορηγεί το αυτοκέφαλο, αξιοσημείωτο τυγχάνει ότι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ του αυτοκεφάλου είναι και ο σημερινός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος».
«Πάντως, εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κρεμλίνο: Στηρίζουμε την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου
Με μια πολύ προσεκτική δήλωση το Κρεμλίνο πήρε θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. «Η προτιμώμενη λύση είναι η διατήρηση της ενότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Tass, σχολιάζοντας το ζήτημα, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας ότι το ρωσικό κράτος παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει.
«Μας προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, και βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι αναμφίβολα η διατήρηση της ενότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Οι δηλώσεις Πεσκόφ έρχονται σήμερα, Παρασκευή, ημέρα που η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας πραγματοποιεί έκτακτη συνάντηση στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη της Μόσχας και Ρωσίας, Κύριλλο, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνει μόνο ένα ζήτημα που σχετίζεται με την απόφαση να παρασχεθεί καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες το Πατριαρχείο Μόσχας αμφισβήτησε ευθέως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, τόνισε πως αν αναγνωριστεί το πατριαρχείο του Κιέβου, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να έρθουμε σε ρήξη με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr