Ο Όρμπαν προσπάθησε να υπερασπιστεί τις θέσεις του, ιδιαίτερα απέναντι στο μεταναστευτικό, αλλά δεν έπεισε, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7. Η Ουγγαρία αντιμετώπιζε πολλές και σοβαρές κατηγορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ελευθεροτυπία, το σεβασμό του κράτους Δικαίου και τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.
Επίσης υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης.
Η ΕΕ διαπιστώνει επίσης πως από το 2010 μέχρι σήμερα ο Όρμπαν με μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να εδραιωθεί ως «ισόβιος ηγέτης» στη χώρα του. Παρεμβαίνει επίσης στο έργο της Δικαιοσύνης, ελέγχει τα ΜΜΕ της χώρας και απαγορεύει τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Απαγορεύει τη λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και ναών και στοχοποιεί πολίτες που αντιτίθενται στις πολιτικές του.
Ο Όρμπαν δεν κατάφερε με την ομιλία του την Τρίτη να αλλάξει τα δεδομένα και μάλιστα στράφηκαν εναντίον του ακόμη και οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει. Ανάμεσα σε αυτούς και αυτοί της ΝΔ.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί το δικαίωμά του να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να δράσουν για να αποτρέψουν «τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών» της Ένωσης στην Ουγγαρία.
Να σημειωθεί βέβαια πως για να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από την Ουγγαρία απαιτείται απολύτη πλειοψηφία στην ΕΕ, συνεπώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Άλλωστε, η Ουγγαρία έχει τη στήριξη τουλάχιστον της Πολωνίας, με την οποία συντάσσεται πλήρως σε πολλά ζητήματα και κυρίως την αντίθεσή τους στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Έστω και συμβολικά, πάντως, η ενεργοποίηση του άρθρου 7 αποτελεί μία συμβολική κίνηση με μεγάλη σημασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr