Τον κίνδυνο της επέκτασης της επιδημίας της Ηπατίτιδας Α επεσήμανε, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, από τον περασμένο Ιούλιο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Nicola Caputo, αποκαλύπτοντας ότι:
- Από τις 42 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, που περιλαμβάνονται στα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), 39 προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρεις από ταξίδια στο Μαρόκο. Οι περιπτώσεις έχουν αποδοθεί σε δύο διαφορετικά στελέχη του ιού του γονότυπου ΙΑ.
-Σύμφωνα με το ECDC, η σχετική ομοιογένεια των στελεχών του ιού που σχετίζονται με τις περιπτώσεις εστίας υποδηλώνει ότι η μετάδοση τροφής θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα μόνο προϊόν διατροφής που διανέμεται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
…και η αγωνιώδης ερώτηση που υπέβαλλε στην Κομισιόν, είχε να κάνει με το αν η Κομισιόν διαθέτει στοιχεία, για το ποιο τρόφιμα ή τρόφιμα, προκάλεσαν τα κρούσματα Ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη!
Καθόλου καθησυχαστική, ωστόσο, ήταν η απάντηση που έδωσε προχθές ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, που ενώ παραδέχεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη είναι σε γνώση της Κομισιόν, «ομολογεί» ότι η αιτία παραμένει… άγνωστη!
Αναλυτικότερα, η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου, έχει ως εξής:
«Αυτή η εστία ηπατίτιδας Α παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη. Το ECDC παρακολουθεί την κατάσταση μέσω της αποκλειστικής πλατφόρμας για το σύστημα πληροφοριών για την επιδημική έξυπνη πληροφόρηση (EPIS) για τις τροφικές και υδατογενείς ασθένειες και τις ζωονόσους (FWD).
Από τη δημοσίευση της εκτίμησης του κινδύνου για το Rapid Risk (RRA) του ECDC τον Μάιο του 2018 και από τις 7 Αυγούστου 2018, έχουν αναφερθεί 20 επιπλέον περιπτώσεις γονότυπου ΙΑ του ιού της ηπατίτιδας Α σε ασθενείς που δεν ταξίδευαν στο εξωτερικό. Δύο από αυτές τις 20 πρόσθετες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη (Ιρλανδία και Σουηδία) που δεν είχαν αναφέρει περιπτώσεις από τη δημοσίευση του RRA. Η πλέον πρόσφατη αναφερόμενη υπόθεση καταγωγής της ΕΕ χρονολογείται από τα μέσα Ιουνίου του 2018.
Παρόλο που η πηγή της λοίμωξης εξακολουθεί να είναι άγνωστη, οι περιπτώσεις καταγωγής στην ΕΕ είναι πιθανό να έχουν μεταδοθεί μέσω επαφής με τρόφιμα ή από άτομο σε άτομο. Επί του παρόντος, σε ορισμένα από τα πληγέντα κράτη μέλη της ΕΕ διεξάγονται επιδημιολογικές έρευνες για να δοκιμαστούν οι υποθέσεις και να βρεθεί η πηγή».
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr