Tην ίδια ώρα που οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο επίπεδο και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βοήθεια, οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρόμοιο με αυτό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μέχρι και μια διμερή συμφωνία βοήθειας.
Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη, να δημιουργήσει περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς τον Βορρά.
"Θα κάναμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία" δήλωσε ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, "Δεν έχουμε πολλές επιλογές".
Εξίσου ανησυχούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όταν υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρουν υποστήριξη οι προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση της οικονομίας της.
Αλλά οι οικονομολόγοι λένε πως είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουν πόσα χρήματα μπορεί να χρειαστεί η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή ένα μεγάλο μέρος του χρέους της είναι ιδιωτικό. Δύο ανώτεροι υπάλληλοι στο Βερολίνο ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε συζητήσει μερικές από τις επιλογές με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις πρόσφατες συνομιλίες τους.
Τέτοιες ενισχύσεις θα σηματοδοτήσουν μια εντυπωσιακή προσέγγιση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αναφέρει η Wall Street Journal, δύο στενών συμμάχων για πάνω από έναν αιώνα που όμως έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τη στιγμή που ο ρόλος του Τούρκου προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πιο αυταρχικός.
Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί το Βερολίνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν το ταξίδι του Τούρκου προέδρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr