Επιδιώκοντας, με την ερώτηση του, να προλάβει τα χειρότερα, ο Πολωνός ευρωβουλευτής, εγκαλεί την Κομισιόν να βελτιώσει τον έλεγχο τόσον στους παραγωγούς τροφίμων όσον και στις πρώτες ύλες παραγωγής τους, για να γίνει όλη η τροφική αλυσίδα ασφαλέστερη.
Επισημαίνοντας ότι, η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας στην ΕΕ, ο οποίος απασχολεί περισσότερα από 48 εκατομμύρια άτομα από την πρωτογενή παραγωγή έως τη λιανική και την τροφοδοσία, ο Πολωνός ευρωβουλευτής, υπενθυμίζει με «νόημα» ότι:
*Ο γενικός νόμος της ΕΕ για των έλεγχο των τροφίμων εγκρίθηκε το 2002 μετά την εκδήλωση της «ασθένειας των τρελών αγελάδων» και με βάση αυτόν, ορίσθηκαν οι γενικές αρχές και απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στην ερώτηση του προς την Κομισιόν, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, έχουν προκύψει πολλές σοβαρές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών που σχετίζονται με την παραγωγή και την πώληση τροφίμων.
Ως σημαντικά παραδείγματα αναφέρει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κρέας αλόγου βρέθηκε στα χάμπουργκερ και στα λαζάνια το 2013, τα μολυσμένα αυγά που έφθασαν στις αγορές 45 χωρών και τα 12 εκατομμύρια κιβώτια μολυσμένου γάλακτος για βρέφη που, εκ των υστέρων, ανακλήθηκαν από την κυκλοφορία και κατανάλωση.
Συμπεραίνει δε ότι, για να γίνει ασφαλέστερη για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών, όλη η διατροφική αλυσίδα θα πρέπει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων απάτης στην αγορά τροφίμων, να βελτιωθεί η σχετική νομοθεσία και να είναι αποτελεσματική και υψηλής ποιότητας, η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής που προορίζονται για επίσημα δίκτυα εμπορίου και τροφοδοσίας.
Όπως και να’χει, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των προθέσεων της Κομισιόν, προτού ξεσπάσει ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr