Στο άρθρο των Kerin Hope και Gillian Tett αναφέρεται πως αν η κίνηση της JPMorgan, είναι ασυνήθιστη, το ιστορικό της υπόθεσης είναι ακόμη πιο περίεργο, καθώς πίσω από το εν λόγω ομόλογο κρύβεται ένα πολιτικό σκάνδαλο που έχει οδηγήσει σε παραίτηση το πρόεδρο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπάλληλων (Αγάπιο Σημαιοφορίδη), το οποίο επίσης εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο χρήσης των δομημένων προϊόντων στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικές αγορές της Ευρώπης. Ακόμη, εκτιμούν ότι η υπόθεση του ομολόγου αφήνει έκθετους ορισμένους έλληνες πολιτικούς απέναντι στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική βιομηχανία.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι διεθνείς τραπεζίτες εντοπίζουν το πρόβλημα στα σχετικά χαλαρά στάνταρτ των κρατικά ελεγχόμενων κεφαλαίων των ταμείων και στον τρόπο που λειτουργεί η εγχώρια αγορά των χρηματιστών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, υπάρχει αυξημένη ανάγκη εκσυγχρονισμού της διοίκησης των αποθεματικών των ταμείων τα οποία ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ, ενώ επισημαίνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η διαχείρισή τους πραγματοποιείται από διορισμένα από την πολιτική εξουσία άτομα, τα οποία δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων, υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι αρθρογράφοι των FT καταλήγουν με το ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί την προσφορά της JPMorgan για επαναγορά του ομολόγου και επισημαίνουν ότι αν συμβεί αυτό ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οδηγήσει σε απαιτήσεις για επιστροφή και άλλων επιζήμιων δομημένων προϊόντων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr