Η Ισπανία, που ξεπέρασε την Ιταλία ως προτιμώμενος προορισμός, έχει καταγράψει περίπου 21.000 μετανάστες από τις αρχές του έτους, σχεδόν περισσότερους από το σύνολο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Συνολικά, περίπου 55.000 μετανάστες έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές από τις αρχές του έτους, συγκριτικά με τους 111.753 τέτοια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Η Ιταλία, της οποίας η νέα κυβέρνηση έχει κλείσει τα λιμάνια της στα σκάφη διάσωσης, είχε περίπου 18.130 μετανάστες που έφθασαν διά θαλάσσης από τη Λιβύη φέτος, με τους υπόλοιπους να κατευθύνονται στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε δύο πράγματα: το ένα είναι ότι παρά τους απίστευτα χαμηλούς αριθμούς που φθάνουν στην Ιταλία, το ποσοστό των θανάτων ανά 1.000 άτομα ίσως είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Αναφερόμενος στους 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε: «Μόνο μία φορά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε αυτό το επίπεδο αργότερα από αυτή την ημερομηνία τον Ιούλιο και αυτό ήταν το 2014 όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πραγματικά μόλις άρχιζε».
Πάνω από 600 Αφρικανοί μετανάστες κατάφεραν χθες να παραβιάσουν τον ενισχυμένο συνοριακό φράκτη που διαχωρίζει τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο χρησιμοποιώντας δισκοπρίονα και κλαδευτήρια για να κόψουν τα σύρματα.
«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι πρώτες ενδείξεις που λαμβάνουμε από τις ισπανικές αρχές είναι πως οι μετανάστες της Δυτικής Αφρικής, που περνούσαν κυρίως στη Λιβύη τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, φαίνεται τώρα να επιλέγουν την Ισπανία ως διαδρομή», δήλωσε ο Μίλμαν. Το ποσοστό των θανάτων στο πέρασμα της δυτικής Μεσογείου προς την Ισπανία είναι περίπου ένας στους 70 μετανάστες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr