Οι επιχειρήσεις για τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν και θα συνεχιστούν ξανά την Τρίτη. Αν πραγματοποιηθούν με την ίδια επιτυχία, όσο τις δύο πρώτες ημέρες, τότε πιθανότατα οι διασώστες να προλάβουν και τα τέσσερα παιδιά που παραμένουν μέσα στο κτίριο.
Η δεύτερη ημέρα της επιχείρησης απεγκλωβισμού είχε πάντως καλά αποτελέσματα.
Το πέμπτο παιδί που βγήκε από το σπήλαιο, σύμφωνα με το CNN μπήκε σε ασθενοφόρο γύρω στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες που θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση για την κατάστασή του.
Περίπου στις 14:20 ο βρετανικός Guardian μετέδωσε ότι απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί.
Μία ώρα αργότερα και έγινε γνωστό πως ακόμη δύο παιδιά απεγκλωβίστηκαν.
Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν σήμερα φορούσαν καταδυτικές μάσκες στην έξοδό τους από το σπήλαιο προς το αυτοσχέδιο νοσοκομείο που είχε στηθεί κοντά στο σημείο, όπως δήλωσε αυτόπτης, που συμμετέχει στην επιχείρηση και βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα παιδιά φορούσαν και στολές δύτη, ενώ μεταφέρονταν στα φορεία και ότι οι μάσκες θα αφαιρούνταν από το ιατρικό προσωπικό.
Η αρχή έγινε την Κυριακή
Η επιχείρηση ξεκίνησε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας απεγκλωβίστηκαν 4 παιδιά μέσα σε περίπου εννέα ώρες.
Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.
«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.
Πώς γίνεται ο απεγκλωβισμός
Στη γιγάντια επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους συμμετέχουν συνολικά 90 ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες.
Η σκοτεινή διαδρομή προς τον θάλαμο που εντοπίστηκαν τα παιδιά και ξανά πίσω προς την έξοδο είναι εξαντλητική ακόμη και για τους πιο άρτια εκπαιδευμένους.
Φορώντας ειδική μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, κάθε παιδί συνοδεύεται από δύο δύτες, οι οποίοι κρατούν και τις φιάλες οξυγόνου. Το δυσκολότερο σημείο, το οποίο έχει ονομαστεί «T-Junction», είναι τόσο στενό, ώστε οι δύτες είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τις φιάλες οξυγόνου για να χωρέσουν να περάσουν.
Λίγο πριν από την έξοδο, στον λεγόμενο Θάλαμο 3, τα παιδιά και οι δύτες ανακτούν τις δυνάμεις τους για να περπατήσουν πλέον έως την έξοδο και από εκεί να διακομιστούν στο νοσοκομείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr