Αυτό συνιστά αύξηση κατά 3,7 % έναντι του Απριλίου 2017. Από την άλλη πλευρά, οι μηνιαίες τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 2 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 9,6 δισ. ευρώ. Προκύπτει, ως εκ τούτου, εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Τουρκία ιδιαίτερα αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Ξεχωριστή θέση στη λίστα κατέχουν οι εξαγωγές οίνου, αλκοολούχων ποτών και ηδύποτων (λικέρ), αλλά και παιδικών τροφών. Μεταξύ Μαΐου 2017 και Απριλίου 2018, η ΕΕ, μάλιστα, κατέστη «καθαρός εξαγωγέας» ζαχαρότευτλων και ζαχαροκάλαμων. Στην ετήσια έκθεση για το 2017, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος μηνός, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας και εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η μηνιαία έκθεση παρέχει πίνακα που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο και την ανάπτυξή του ανά κατηγορία προϊόντων κατά την περίοδο Μαΐου 2016 και Απριλίου 2018.
Μικρές καλλιέργειες
Στο μεταξύ λίγο περισσότερα από 171 εκατομμύρια εκτάρια γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρησιμοποιήθηκαν για τη γεωργική παραγωγή το 2016 — ποσοστό 40 % περίπου της συνολικής έκτασης της ΕΕ η οποία υποστήριξε περίπου 10,3 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις και διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Παρά τον μεγάλο αριθμό τους, οι περισσότερες από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ήταν μικρές: τα δύο τρίτα από αυτές έχουν έκταση μικρότερη από 5 εκτάρια. Αντίθετα, ποσοστό 3 % των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ με έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 100 εκταρίων αντιπροσώπευσε πάνω από το ήμισυ της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr