.Ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει ως τώρα ποσοστό 56,46%, με καταμετρημένο το 51,4% των ψήφων, κυρίως όμως από τα εκλογικά τμήματα στην επαρχία. Κρίσιμα για τα τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 54,2% και στην Άγκυρα στο 58,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 50%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 60%.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 28,61%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,44% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 6,36%.
Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 60,9% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 26,6%.
Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 28,76%. Εκτός Βουλής μένει, για την ώρα, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 8,56% και δεν υπερβαίνει το όριο του 10%.
Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του. Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.
Πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά οπαδών της Ακσενέρ με τέσσερις νεκρούς
Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ερζερούμ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» και άλλα τρία στελέχη. Τους θανάτους τους επιβεβαίωσε ο Μουσταφά Γκιουλντογάν, αξιωματούχος του κόμματος.
Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Οι εκλογές συνοδεύονται από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απόπειρες νοθείας στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στο Σουρούς κατηγορούμενα για καλπονοθεία.
Ο προεδρικός υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους του κόμματος CHP να παραμείνουν κοντά στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ψηφοφορίας.
Εκπρόσωπος του CHP μίλησε για κάλπες που είχαν ήδη ψηφοδέλτια, αλλά και για επιθέσεις και απειλές εναντίον των παρατηρητών του κόμματος. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP.
«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.
Ο Τεζτσάν ανέφερε πολλά παραδείγματα απόπειρας να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Τέσσερις συλλήψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Νωρίτερα το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές Αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον 10 Ευρωπαίων οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.
Πρόκειται για τρεις Γάλλους που εντοπίστηκαν στην ανατολική επαρχία Αγρκί, τρεις Γερμανούς στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και έναν ακόμα Ιταλό στην ανατολική περιοχή Μπατμάν.
Δεν είναι σαφές εάν οι δύο υποθέσεις συνδέονται. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την εθνικότητα των συλληφθέντων στην Σανλιούρφα.
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. Ομως, ο Τεζτσάν δήλωσε ότι υπήρξαν επιθέσεις και απειλές για να σταματήσουν οι παρατηρητές.
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Ερντογάν: Βιώνουμε μια δημοκρατική επανάσταση
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες δείχνει πόσο προηγμένη δημοκρατία είναι η Τουρκία και πόσο ανεπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της» και πως «με αυτές τις εκλογές η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση. Περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια».
Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».
Oι εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».
Ο Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής, αλλά και διαιρετικός ηγέτης της ιστορίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ η διεξαγωγή τους προβλεπόταν για τον Νοέμβριο του 2019, επιχειρηματολογώντας ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας --η τουρκική λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου φέτος-- και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.
Ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου η δυναμική εμφάνιση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις κινητοποίησε την από καιρό αποθαρρυμένη και διασπασμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr