Στην Διάσκεψη αυτή, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες στην Ευρώπη (σ.σ τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υπογράψει), ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, υποστήριξε με έμφαση ότι, «η προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών μειονοτήτων πρέπει να παραμείνει σήμερα προτεραιότητα».
"Σήμερα, ένας στους επτά Ευρωπαίους αυτοπροσδιορίζεται ως μέρος εθνικής ή γλωσσικής μειονότητας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης προσθέτοντας, με νόημα ότι, "Πολλές από αυτές τις μειονότητες βρίσκονται σε ζέοντα πολιτικά σημεία της Ευρώπης, όπου παλιές εχθροπραξίες ή νέες διαφωνίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση"
Προειδοποίησε, μάλιστα εκείνα τα κράτη που βλέπουν την προστασία των εθνικών μειονοτήτων περισσότερο ως διμερές και όχι πολυμερές θέμα και επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους σε βάρος της πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας που μπορεί να ωθήσει τις εθνικές μειονότητες να ταυτιστούν στενότερα με την κατάσταση των συγγενών τους.
Αυτό, είπε ο Ζάγκλαντ, «Είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο, τελικά, όλοι χάνουν»!
Στην ομιλία του κυριάρχησε η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία όπου, όπως ανέφερε, οι πόλεμοι προ 25ετίας είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων και την κακοποίηση των εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή.
«Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι η επιστροφή στη βία εκείνων των ετών είναι αδύνατη στην Ευρώπη. Η απειλή γεννιέται, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ. Αλλά έχουμε τα μέσα να το αντιμετωπίσουμε », κατέληξε.
*Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Προεδρία της Κροατίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. καταγράφει την εξέλιξη της προστασίας των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και των γλωσσών τους κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις τρέχουσες εξελίξεις που διαμορφώνουν την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων και των γλωσσών, στον ρόλο των πολιτικών γλωσσών και της εκπαίδευσης στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μειονοτικών και των επίσημων γλωσσών, καθώς και στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές καινοτομίες στα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr