Στη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για να δείξει στον κόσμο ότι η Ρωσία είναι φιλόξενη, επισημαίνοντας παράλληλα την ικανότητα του αθλητισμού να «χτίσει γέφυρες» και να ξεπεράσει τις διαφορές.
Η διαμαρτυρία του Τέιτσελ, που πραγματοποιήθηκε τρεις ώρες πριν από την τελετή, περιλάμβανε τον ακτιβιστή να ανοίγει ένα μικρό πανό κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου, δίνοντας προσοχή σε αυτό που το ίδρυμά του χαρακτήρισε ως κακομεταχείριση των ομοφυλόφιλων ατόμων.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν απέτυχε να καταδικάσει και να δράσει κατά των ομοφυλοφιλικών κυνηγών-μαγισσών στην Τσετσενία, που έχουν δει πολλά τέτοια άτομα να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται, ενώ και κάποιοι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Τέιτσελ, ο οποίος τόνισε ότι είχε φυλακιστεί στη Ρωσία δύο φορές.
Δύο άνδρες από την Τσετσενία, μια βαθιά συντηρητική μουσουλμανική περιοχή της Ρωσίας, δήλωσαν πέρυσι στο «Reuters» ότι είχαν κρατηθεί από την αστυνομία και υπέστησαν βασανιστήρια επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. Σύμφωνα με μία ρωσική εφημερίδα αρκετοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν. Οι τσετσενικές αρχές ανέφεραν ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς.
Η ρωσική αστυνομία σταμάτησε γρήγορα τη διαμαρτυρία, με έναν αξιωματικό να παροτρύνει τον Τέιτσελ να σταματήσει αυτό που έκανε. «Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ απαγορεύεται να διεξάγεται οποιαδήποτε ενέργεια όπως αυτή κατά του Πούτιν», δήλωσε ο αστυνομικός. Ο Τέιτσελ εξήγησε στον αστυνομικό ότι ήθελε να συναντηθεί με τον Πούτιν για να συζητήσει μαζί του τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στη Ρωσία.
Ο ακτιβιστής είπε ότι πέρασε μια ώρα και 40 λεπτά στο κρατητήριο προτού απελευθερωθεί, ενώ πρόσθεσε πως έλαβε υποστήριξη από τη βρετανική πρεσβεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr