Η ερώτηση της, θα μπορούσε ενδεχομένως να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου, αν δεν βρίσκονταν στο πρόγραμμα ημερήσιας διάταξης της επικείμενης Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αν, μέσω αυτής, δεν εγκαλούνταν η Κομισιόν ν’ απαντήσει, ενώπιον της Ολομέλειας, την μεθεπόμενη Πέμπτη, σε ερωτήματα όπως:
- Για ποιον λόγο έπαψε να εκπονείται η έκθεση της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και γιατί δεν παρουσίασε η Κομισιόν τη δεύτερη έκθεση που είχε ήδη εκπονηθεί;
- Δεδομένου ότι η έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν αλληλοαποκλείονται, και θα μπορούσαν μάλιστα να αλληλοσυμπληρώνονται, πώς προτίθεται η Κομισιόν να συμπληρώσει τις συστάσεις του Εξαμήνου, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι άλλες πτυχές της διαφθοράς;
- Πώς προτίθεται η Κομισιόν να διασφαλίσει ότι καμία μορφή διαφθοράς δεν αγγίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ; Πότε θα αξιολογήσει τη συμμόρφωσή της με την UNCAC?
Αναλυτικότερα, πάντως, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνει ότι:
*Η διαφθορά επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ετήσιο κόστος της διαφθοράς ανέρχεται σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να αγγίζει τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ.
*Το 2011, η Κομισιόν αναγνώρισε το πρόβλημα και κατάρτισε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποία περιλάμβαναν έκθεση της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που θα παρείχε στους ευρωπαίους πολίτες μια αξιόπιστη συγκριτική αξιολόγηση όσον αφορά τη διαφθορά (εξαιρουμένων των οργάνων της ΕΕ). Στην έκθεση προσδιορίζονταν μέτρα που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τη διαφθορά. Η Κομισιόν αναγνώρισε ότι εξυπηρετούνται τα κοινά συμφέροντα της Ε.Ε εάν διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν αποδοτικές πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επεδίωκε να προωθήσει υψηλά πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς με την επισήμανση ελλείψεων και την παροχή συστάσεων. Η δέσμη προέβλεπε τη συμμετοχή της ΕΕ στην Ομάδα χωρών κατά της διαφθοράς (GRECO).
*Έξι έτη αργότερα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί: η Κομισιόν σταμάτησε εντελώς την εκπόνηση της έκθεσης, παρά τη δήλωση του Επιτρόπου Timmermans τον Οκτώβριο του 2016, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της GRECO έχουν βαλτώσει, η δε ΕΕ δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς (UNCAC).
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr