«Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία, η Γερμανία θα πάρει 4,5 δις ευρώ για το προσφυγικό από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η Γερμανία, σημειώνει η DW, για κάθε πολίτη εκτός ΕΕ θα εισπράττει 2.800 ευρώ. Αναμένεται ωστόσο και άλλες χώρες όπως η Ιταλία ή Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτή την πολιτική εισπράττοντας περισσότερα χρήματα. Στόχος της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής είναι να ευνοηθούν περιοχές οι οποίες υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το μεταναστευτικό. Μέχρι σήμερα το μεταναστευτικό δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην κατανομή των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Η ιδέα που διέρρευσε από κύκλους των Βρυξελλών έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο. Πως όμως ειδικά η Γερμανία θα είναι εκείνη που θα πάρει τόσα πολλά χρήματα και πως θα συναινέσουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο.
Δεν απαλλάσσεται κανένα κράτος από τις ευθύνες του
Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει περικοπές στα ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό, ωστόσο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή. Η ιδέα να επιβραβεύονται οι χώρες, οι οποίες επιβαρύνονται από το προσφυγικό φαίνεται τελικά να βρήκε ευήκοον ους στις Βρυξέλλες. «Για την Γερμανία το θέμα δεν ήταν να τιμωρήσει τις άλλες χώρες που δεν θέλουν να συνεργαστούν στο προσφυγικό. Η τιμωρία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος όταν θέλει κανείς να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ των 27 κρατών-μελών» δηλώνει ο Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μεταξύ 2013 και 2017 κατέφθασαν στην Ευρώπη περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία.
Υπολογίζεται ότι μεταξύ 2021 και 2027 η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Η είδηση χαροποιεί και την αντιπολίτευση. Ο Φρίντγιοφ Σμιτ από τους Πράσινους μιλώντας στην DW δηλώνει πως «εάν η ΕΕ συμπεριλάβει τους πρόσφυγες στα διαρθρωτικά ταμεία θα ήταν απολύτως λογικό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν απαλλάσσει όλα τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεσμευτικά σχετικά με την κατανομή των προσφύγων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr