Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες καθώς η εμπλοκή σε ό,τι αφορά το όνομα του Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώθηκε.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Λέγκα δεν δέχτηκε το βέτο του ιταλού προέδρου Ματταρέλλα, ενώ τα Πέντε Αστέρια φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει όλη η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Π. Σαβόνα: Θέλω μια πιο ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη
Στο μεταξύ, στο μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης αναφέρεται σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την θέση του νέου υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Πάολο Σαβόνα.
«Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Θέλω μια διαφορετική Ευρώπη, πιο ισχυρή, αλλά πιο δίκαιη», δήλωσε ο Σαβόνα στον ιταλικό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων scenarieconomici.it
Yπενθυμίζει παράλληλα ότι το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια «προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο».
Ο Ιταλός οικονομολόγος εξηγεί επίσης ότι στο κυβερνητικό αυτό συμβόλαιο «υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ». Ζητά να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει «την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης», ώστε «να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr