Ωστόσο, εφόσον οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τις μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη γκρίζα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.
Στη μαύρη λίστα παραμένουν επτά άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.
Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί τώρα την προεδρία της ΕΕ.
Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr