Η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την τελωνειακή ένωση εάν οι υψηλής τεχνολογίας υποδομές που χρειάζονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν είναι έτοιμες εγκαίρως το 2021, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. και οι ευρωσκεπτικιστές φοβούνται για παραμονή στην τελωνειακή ένωση επ’ αόριστον».
«Συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε μια λύση ως δικλίδα ασφαλείας αλλά η πρόταση που υποβλήθηκε από την Ε.Ε δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή», δήλωσε αξιωματούχος με γνώση του θέματος.
«Θα σήμαινε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με βάση ποια θα μπορούσε να είναι μια δικλίδα ασφαλείας που να λειτουργήσει».
«Η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι μόλις λήξει η περίοδος εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020 θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να τις εφαρμόσουμε» κατέληξε ο αξιωματούχος.
Από την πλευρά τους οι Financial Times εκτιμούν ότι «η Βρετανία του Brexit έκλεισε τις πόρτες της στους ξένους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει διαλέξει τη σκληρότερη δυνατή ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όσοι πιστεύουν ότι εκτός της Ε.Ε. η Βρετανία μπορεί να ξαναγίνει η δύναμη της ελισαβετιανής περιόδου ας θυμηθούν τα λόγια διακεκριμένου Βρετανού διπλωμάτη, ότι οι μοντέρνες οικονομίες δεν μπορεί να είναι ανοιχτές στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα κλειστές στους ξένους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr