Στο αιτιολογικό της απόφασης ο Μακρόν αναφέρεται «ως ένας θαρραλέος πρωτοπόρος για την ανανέωση του ευρωπαϊκού οράματος». «Πιστεύουμε πως αυτό το βραβείο θα προκαλέσει μεγάλη ευφορία σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούργκεν Λίντεν, εκπρόσωπος του της επιτροπής του βραβείου Καρλομάγνου.
Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του Άαχεν, δέκα χρόνια μετά και τη δική της βράβευση με το ίδιο βραβείο. Η βράβευσή του γίνεται σε μια σημαντική χρονική περίοδο, κατά την οποία η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπαίνει σε μια αποφασιστική φάση με διαφωνίες ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Μέχρι τον Ιούνιο οι δυο χώρες θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν οι ηγέτες των δυο χωρών. Στη Χριστιανική Ένωση ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά τις προτάσεις του Εμμανουέλ Μακρόν για έναν δημόσιο προϋπολογισμό στην ευρωζώνη.
«Εμείς φίλοι μου αγαπάμε την Ευρώπη! Θέλουμε την Ευρώπη»
Ο Εμμανουέλ Μακρόν έθεσε την Ευρώπη στο κέντρο του προεκλογικού του αγώνα. Απευθυνόμενος στους εκλογείς του έλεγε «Εμείς φίλοι μου αγαπάμε την Ευρώπη! Θέλουμε την Ευρώπη». Ο Μακρόν ομνύει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες αλλά η ευρωπαϊκή του πολιτική έχει σαφή πολιτικά κίνητρα. Ο σαραντάχρονος πολιτικός πιστεύει πως η ΕΕ είναι ο θεσμός, εντός του οποίου τα κράτη μέλη μπορούν να διασφαλίσουν τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα και παράλληλα διαφαίνεται πως η μια χώρα έχει ανάγκη την άλλη. Επιπλέον κατά τη γνώμη του η Ευρώπη θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη.
Το Άαχεν θα είναι ο τόπος στον οποίο για τρίτη τουλάχιστον φορά στη θητεία του θα μιλήσει για την Ευρώπη με παρόμοιο τρόπο που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από μερικές μέρες. Στο Παλάτι των Ηλυσίων κάνουν λόγο για «μια ομιλία για το ευρωπαϊκό όραμα» και για την Ευρώπη από το 2030 μέχρι το 2050 και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικά θα επέλθει μια συμφωνία με τη Γερμανία, κάτι που δεν θεωρείται ωστόσο εύκολη υπόθεση.
Το βραβείο Καρλομάγνου πάντως είναι μια μεγάλη τιμή προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ξεκινάει την επίσκεψη του στη Γερμανία ήδη από την Τετάρτη το βράδυ. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ενώ αναμένεται να τους απασχολήσει και το μέγα θέμα των ημερών η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr