Ζήτησε μάλιστα και από την Λέγκα να προβάλει το ίδιο αίτημα για επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο, αλλά προς το παρόν ο γραμματέας της, Mατέο Σαλβίνι, δεν ανταποκρίθηκε.
Ο κύριος σύμμαχός του, όπως αναφέρει το DW, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν συμφωνεί και προτιμά μια κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής» για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Κάτι που ζητά, ουσιαστικά, και η κεντροαριστερά, η οποία προσθέτει ότι μέσα σε μια διετία θα μπορούσε να εγκριθεί και μια συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση.
Είναι σαφές, πάντως, ότι η προσπάθεια συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, τουλάχιστο στην φάση αυτή έχει ναυαγήσει, διότι ο Ματέο Ρέντσι την θεωρεί πολιτική παγίδα. Είναι αλήθεια ότι ο Ρέντσι έχει παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, αλλά συνεχίζει να ελέγχει πολύ μεγάλο ποσοστό των βουλευτών και γερουσιαστών του. Κάποια στελέχη των Δημοκρατικών ενοχλήθηκαν από την επαναδραστηριοποίηση του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού, αλλά είναι δύσκολο να μπορέσουν να αλλάξουν, μέσα σε λίγες ημέρες, οι εσωκομματικές ισορροπίες και να ξαναρχίσει ο διάλογος με τους πεντάστερους. Εκτός και αν το Δημοκρατικό Κόμμα διασπασθεί.
Στα χέρια του Προέδρου η απόφαση
Η τελική επιλογή για το πώς μπορεί να βγει η χώρα, από το πολιτικό αδιέξοδο ανήκει, ασφαλώς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και οι Ιταλοί έχουν κουραστεί από την πολιτική αυτή αβεβαιότητα -με δηλώσεις, διαψεύσεις και αρνήσεις- η οποία κρατά πλέον δυο μήνες.
Θα γίνουν σύντομα νέες εκλογές;
Σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην φάση αυτή το κόμμα που παρουσιάζει μεγαλύτερη άνοδο στην πρόθεση ψήφου είναι η Lega, με ποσοστό 22%. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται, περίπου, στα ποσοστά των εκλογών της 4ης Μαρτίου.
Ο πρόεδρος Σέτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θέλει να παρουσιαστεί η Ιταλία με υπηρεσιακή κυβέρνηση στην καθοριστική ευρωπαϊκή σύνοδο που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr