Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.
Χαρακτήρισε «ανεπιθύμητες» τις ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία και τόνισε πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί μία τέτοια «ανάμιξη».
Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις αυστριακές Αρχές στη βάση της απαγόρευσης που προβλέπει η τροπολογία που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στον νόμο περί συγκεντρώσεων, με την οποία καθίσταται ευκολότερη η απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ξένων πολιτικών στην αυστριακή επικράτεια.
Από την εποχή που ο Κουρτς ήταν υπουργός Εξωτερικών απέρριπτε ως «ανεπιθύμητο» το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του.
Σαφή δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης εξέφραζε και ο τότε καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές «ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία».
Βέβαια, αυτή η ένταση υποβόσκει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη της χώρας του, είχε έλθει ανεπίσημα στη Βιέννη και είχε μιλήσει σε 13.500 οπαδούς του κόμματός του, στο πλαίσιο της τότε προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, προκαλώντας την αυστηρή δυσαρέσκεια της αυστριακής ηγεσίας.
Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr