Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, το επίπεδο των επιτοκίων είναι τέτοιο που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. «Η νομισματική μας πολιτική συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζαν Κλωντ Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Επίσης δήλωσε ότι το ύψος των επιτοκίων είναι μετριοπαθές και ο πληθωρισμός παραμένει απειλή για την οικονομία.
Η οικονομία των 13 χωρών που μοιράζονται το ευρώ δε δείχνει ουσιαστικά σημάδια επιβράδυνσης, μετά και τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα έξι ετών το 2006, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των μισθών.
Ο Τρισέ δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος ξεπέρασε το όριο του 2% επί επτά συναπτά έτη και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις προκειμένου να τον τιθασεύσει.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις του Τρισε υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού η οποία αναμένεται για τον Ιούνιο.
Η ΕΚΤ, που διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική για τις 13 χώρες που έχουν ως κοινό νόμισμα το ευρώ, έχει προχωρήσει σε επτά αυξήσεις του κόστους δανεισμού από το 2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2005. Υπενθυμίζεται ότι ητελευταία αύξηση των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο.
Ωστόσο οι αποφάσεις της ΕΚΤ δε φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνες όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Γάλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις των μελών της ΕΚΤ συνδέονται πρωτίστως με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η γερμανική οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 3%, η ανεργία μειώνεται οριακά και οι πολίτες της χώρας φαίνεται να «αντέχουν» την αύξηση της φορολογίας.
Αντίθετα, στη Γαλλία, το σκηνικό δεν είναι τόσο «ανθηρό». Ναι μεν η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά με ετήσιο ρυθμό 2%, εμφανώς χαμηλότερο από αυτον της Γερμανίας ή ακόμη και της Ιταλίας, ενώ μείωση εμφανίζουν και οι γαλλικές εξαγωγές.
Οι υποψήφιοι για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έχουν κατά καιρούς ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ, τόσο για τη βαρύτητα που αποδίδει στον πληθωρισμό, οσο και για τη μη καταβολή προσπαθειών για την εξασθένηση του ευρώ.
Οπως αναφέρουν Γάλλοι οικονομολόγοι, ένα εξασθενημένο ευρώ θα ωφελούσε σημαντικά τις εξαγωγικές εταιρείες, καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται σημαντικά έναντι του δολαρίου και καταγράφει ράλι ανόδου έναντι του γεν.
Ο Τρισέ υπεραμύνθηκε των θέσεών του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, υποστηρίζοντας ότι η σταθερότητα των τιμών κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι κριτικοί επισημαίνουν ότι αυτό που παρέλειψε να τονίσει ο Τρισέ ήταν το ότι η Γερμανία έχει κάνει θυσίες, προκειμένου να βρεθεί στην παρούσα οικονομική κατάσταση και η Γαλλία όχι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr