Στην έκθεση τονίζεται ότι, η χρήση μέσων πληρωμής πλην των μετρητών είναι ολοένα και συχνότερη, ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 24 % μέσα στα τελευταία πέντε έτη.
Αλλά αυτή η αναδυόμενη αγορά έχει καταστεί ελκυστική και για τους εγκληματίες, υπογραμμίζει η έκθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, το 2013, η απάτη με κάρτες εκδοθείσες στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο πληρωμών (ΕΕΧΠ) προκάλεσε ζημία ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυξήθηκε κατά 23 % από το 2011 έως το 2013!
Οι κάρτες δεν είναι το μόνο μέσο πληρωμής πλην των μετρητών - οι άμεσες χρεώσεις και οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου αποτελούν άλλα παραδείγματα των εν λόγω μέσων πληρωμής.
Στο Σχέδιο Έκθεσης, «ομολογείται» ωστόσο ότι, «σε επίπεδο ΕΕ, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες στατιστικές σχετικά με την απάτη με χρήση μέσων πληρωμής πλην των μετρητών, καθώς και η Κομισιόν εκτιμά ότι η ετήσια ζημία ανέρχεται σε ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ο αριθμός αυτός να περιλαμβάνει όλα τα διατιθέμενα μέσα πληρωμών.
Διαπιστώνοντας η Έκθεση ότι η διαδικτυακή απάτη (π.χ. κλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών) έχει συχνά διασυνοριακή διάσταση, όπου δράστης και θύμα δεν βρίσκονται στην ίδια χώρα, και αυτό δημιουργεί δύσκολες προκλήσεις στις αρχές επιβολής του νόμου, αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, για την καταπολέμηση της απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Η επικαιροποίηση του κοινοτικού νομικού πλαισίου που επιχειρείται, με την συνεργασία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της ΕΕ, θ’ αργήσει να εφαρμοσθεί στην πράξη, πρώτον διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία και δεύτερον διότι, από την ώρα που θα υπάρξει νέα σχετική οδηγία, θα υπάρχει περιθώριο 4 ετών, για την μεταφορά της στην εσωτερική νομοθεσία των κρατών-μελών της ΕΕ.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr