Όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν ειδικοί επί του θέματος, στην περίπτωση ενός Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, οι γερμανικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές δεν εξετάζουν τη βασιμότητα των κατηγοριών δικαστηρίων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν εκδώσει το ένταλμα, αλλά κατά πόσο οι κατηγορίες συνιστούν ποινικά αδικήματα και στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την DW, η Γενική Εισαγγελία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν εκτιμά πως η ισπανική κατηγορία της «εξέγερσης» λόγω της διεξαγωγής «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος αντιστοιχεί στο αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας» του γερμανικού Ποινικού Δικαίου ενώ η κατηγορία της «διασπάθισης δημοσίου χρήματος» που σχετίζεται με τα έξοδα του δημοψηφίσματος αντιστοιχεί στο αδίκημα της «απιστίας». Πιθανώς επειδή ανέμενε αυτή την εξέλιξη ο Κάρλες Πουτζδεμόν κατέθεσε το Σαββατοκύριακο στο Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο στη Μαδρίτη ένσταση για τις κατηγορίες που του προσάπτονται.
Στη Γερμανία θα πρέπει τώρα το Εφετείο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν να αποφανθεί για τη νομιμότητα της έκδοσης. Σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα πως η έκδοση είναι νόμιμη εναπόκειται στη Γενική Εισαγγελία να εφαρμόσει το μέτρο ή όχι. Θεωρητικά η Εισαγγελία θα μπορούσε να αποφασίσει και την αποφυλάκιση του Κάρλες Πουτζντεμόν. Αυτό το δικαίωμα το έχει βάσει του νόμου και το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αρμόδια υπουργός, η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Καταρίνα Μπάρλεϊ έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι πάντως του Κάρλες Πουτζδεμόν έχουν ανακοινώσει πως προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση του στην Ισπανία θα προσφύγουν ακόμη και στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr