Οι επίσημοι αριθμοί υποτιμούν την πραγματική έκταση του προβλήματος και υπήρξαν λίγες επιτυχείς διώξεις και καταδίκες των εμπλεκομένων σ’ αυτό το τράφικινγκ, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση της GRETA, η εκμετάλλευση της εργασίας έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη μορφή εμπορίας ανθρώπων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γεωργία, η Πορτογαλία, η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κι άλλες χώρες, ωστόσο, που έχουν αξιολογηθεί δύο φορές από την GRETA μέχρι στιγμής, έχουν παρουσιάσει ανοδική τάση στην εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα περισσότερα αναγνωρισμένα θύματα είναι άνδρες, παρ' όλο που οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται επίσης.
Οι άνδρες, συχνά, γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των κατασκευών και της αλιείας, ενώ οι γυναίκες γίνονται αντικείμενο εργασιακής εκμετάλλευσης σε πιο απομονωμένες τοποθεσίες και για δουλειές όπως είναι η οικιακή εργασία ή η εργασία φροντίδας ηλικιωμένων.
«Η παρακολούθησή μας δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι διακινούνται, για να εργάζονται σε άσχημες συνθήκες στην Ευρώπη, τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων» δήλωσε ο πρόεδρος της GRETA Siobhán Mullally. «Τα θύματα είναι συχνά απρόθυμα να εμφανιστούν, καθώς φοβούνται την απέλαση ή τα αντίποινα από δίκτυα εγκληματικής διακίνησης. Οι διώξεις και οι πεποιθήσεις των δραστών είναι επίσης πολύ σπάνιες» συμπλήρωσε.
Ολόκληρη η έκθεση εδώ
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr