Το τραγικό περιστατικό ξεκίνσε να εκτυλίσσεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης. Έγκλειστοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα κι απέσπασαν το όπλο ενός φύλακα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παράθυρο στην Ελευθερία, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων.
Στην Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τις αρχές να διεξάγουν ταχεία έρευνα και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από το φρικτό θάνατο τουλάχιστον 68 ανθρώπων από την πυρκαγιά σε κελιά ενός αστυνομικού τμήματος», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, ζητώντας από το Καράκας «να εντοπίσει τους υπευθύνους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη».
Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Καραμπόμπο Τάρεκ Σάαμπ ανέφερε ότι 68 άνθρωποι, εκ των οποίων 2 γυναίκες, που επισκέπτονταν κρατούμενους έχασαν τη ζωή τους.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει χθες το πλήθος των συγγενών που περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πυρκαγιά. Σήμερα όμως η ατμόσφαιρα στην πόλη, περίπου 150χλμ δυτικά του Καράκας, ήταν ήσυχη και πένθιμη. Περίπου 100 κυρίως φτωχοί άνθρωποι, περίμεναν να συλλέξουν σορούς.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ξέσπασε μια φωτιά και τα αγόρια κάηκαν», δήλωσε ο οικοδόμυς Χοσέ Ερνάντεζ, ο 24χρονος γιος του οποίου, Τζέφερσον, πέθανε από την φωτιά.
Ο νεότερος από τους τρεις του γιους, είχε συλληφθεί με κατηγορίες περί ναρκωτικών, τόνισε ο Ερνάντεζ. «Αυτό που θέλουμε είναι δικαιοσύνη και διαφάνεια σε αυτό που συνέβη».
Οι βίαιες εξεγέρσεις είναι συχνές στις φυλακές της Βενεζουέλας που λειτουργούν σε κατάσταση ανομίας, με τους κρατούμενους να φέρουν όπλα και να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αλλά ο αριθμός των νεκρών στο χθεσινό τραγικό συμβάν στη Βαλένσια, ήταν σοκαριστικός.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα τόνισαν ότι η τραγωδία είναι μια ακόμη ένδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.
Παρότι η βία στις φυλακές αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών στη Βενεζουέλα, βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει υπό την κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο και του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.
«Ο μόνος ένοχος είναι η κυβέρνηση που κρατά έναν τεράστιο αριθμό κρατουμένων που στοιβάζονται σε κελιά αστυνομικών τμημάτων για μακρό διάστημα σε απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε η βουλευτής της αντιπολίτευης Γιατζάϊρα Φορέρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr