Με αφορμή τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Μαυρομμάτης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε να πληροφορηθεί "κατά πόσο διασφαλίζεται η ισότιμη είσοδος των ατόμων με αναπηρία στα πανεπιστήμια και μετέπειτα, στην αγορά εργασίας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ". Ζήτησε επίσης στοιχεία για τις κοινοτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των ατόμων αυτών και τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής τους, καθώς και πληροφορίες για το τι συμβαίνει σήμερα στον τομέα αυτό στα κράτη μέλη της ΕΕ.
"Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα κράτη μέλη και δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλότερο μέσο όρο ανεργίας από εκείνο των ατόμων χωρίς αναπηρία, ειδικότερα στις ηλικίες 45-65 ετών, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξηςτους σε όλες τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές υποθέσεις και τις ίσες ευκαιρίες, VladimirSpidla.
"Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την αναγνώριση από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 των ατόμων με αναπηρία, ως ομάδας προτεραιότητας για τη λήψη μέτρων σχετικών με την απασχόληση. Το χαμηλό επίπεδο συλλογής στοιχείων αναφορικά με την αναπηρία εξακολουθεί επίσης να προκαλεί ανησυχία και να δυσχεραίνει τη μέτρηση της προόδου που πραγματοποιείται στο σημαντικό αυτό τομέα", συμπλήρωσε στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος.
"Σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά την εκπαίδευση, ένα ψήφισμα του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με την παροχή ίσων ευκαιριών σε μαθητές και σπουδαστές με αναπηρίες, καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, στο πλαίσιο των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων τους, να προωθήσουν τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για άτομα με αναπηρία. Τέλος, η Επιτροπή προωθεί σειρά ενεργειών για την προαγωγή της ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, του δομημένου περιβάλλοντος, των νέων τεχνολογιών, των κοινωνικών υπηρεσιών, κ.λ.π.", τόνισε στην απάντηση του ο Επίτροπος Spidla και κατέληξε: " Ο Κανονισμός της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για την απασχόληση, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2002, περιέχει σημαντικές διατάξεις που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομική στήριξη σε εργοδότες, οι οποίοι προσλαμβάνουν και απασχολούν άτομα με αναπηρία. Ο Κανονισμός αυτός επί του παρόντος επανεξετάζεται και ένας νέος κανονισμός προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2008".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr