Ενώ αναγνωρίζει ορισμένα σημαντικά νομοθετικά και πολιτικά βήματα, που έχουν γίνει στη Ρωσία για την πάταξη της διαφθοράς, η GRECO υποβάλλει συστάσεις προς τις ρωσικές αρχές, για την ενίσχυση της διαφάνειας στην νομοθετική διαδικασία και στις οικονομικές δηλώσεις των βουλευτών.
Όσον αφορά τους βουλευτές, η GRECO υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας, ιδίως με τη διεξαγωγή δημόσιων διαβουλεύσεων για νομοσχέδια και με τη διευκόλυνση της διαπίστευσης των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν το έργο του Κοινοβουλίου.
Η GRECO ζητά επίσης την υιοθέτηση και τη δημοσίευση ενός Κώδικα Δεοντολογίας τόσο για τους εκπροσώπους της Κρατικής Δούμας όσο και για τους εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Ο κώδικας αυτός θα πρέπει να επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ακεραιότητας των βουλευτών και ειδικότερα στην πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων και να συμπληρώνεται με πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή και επιβολή του. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι δηλώσεις συμφερόντων των βουλευτών πρέπει να είναι πιο διαφανείς ώστε να καθίσταται δυνατή η δημόσια εξέταση, δηλαδή η πληροφόρηση σχετικά με τις πηγές εσόδων δεν πρέπει να παραλείπεται και ότι αυτό πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της παρακολούθησης και την επιβολή επαρκών κυρώσεων για την ακεραιότητα παραβιάσεις, τηρώντας παράλληλα την κοινοβουλευτική ανεξαρτησία.
Η GRECO σημειώνει, τέλος, ότι η δικαστική εξουσία στην Ρωσία επηρεάζεται από διεφθαρμένη συμπεριφορά , δεδομένου ότι οι έλεγχοι ακεραιότητας που χρησιμοποιούνται για την επιλογή, το διορισμό και την προαγωγή των δικαστών δεν βασίζονται σε αντικειμενικά και δημόσια κριτήρια για να διασφαλιστεί η ακεραιότητά τους.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr