Σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Μόσχα, ενώ ορισμένα εκλογικά τμήματα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και στη διάρκεια της νύχτας στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία.
Με τις δημοσκοπήσεις να του πιστώνουν το 70% της πρόθεσης ψήφου, ο Πούτιν οδεύει προς μια νίκη του θα τον εδραιώσει στα ηνία της Ρωσίας ως το 2024 και θα ισχυροποιήσει την θέση του εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση.
Οι εκλογές γίνονται εν μέσω καταιγίδας σφοδρών επικρίσεων εναντίον του προέδρου Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στη Βρετανία, βρισκόμενος παράλληλα στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, και όντας αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία στη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία. Ο Πούτιν πιστώνεται τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του '90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί. Στα 65 του χρόνια αναμένεται να εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπόρις Γέλτσιν.
Βάσει των δημοσκοπήσεων, ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν συγκεντρώνει το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι ποσοστό 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι αμελητέα ποσοστά.
Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου στη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.
Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr